3 pomysły na spektakularny obiad z piekarnika

piekarnikNie masz pomysłu na to, czym poczęstować najbliższych? Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy smakowite inspiracje, do przygotowania których nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych urządzeń – jedynie piekarnika. Zobacz, czy sprawdzą się w roli Twojego obiadu!

Łosoś w otoczeniu sezonowych warzyw

Zależy Ci na tym, by danie było nie tylko smaczne, ale również pełne składników odżywczych oraz witamin? Postaw na rybę i warzywa, ale zamiast je smażyć, przyrządź je w piekarniku parowym. Taki sposób obróbki termicznej zapobiega uciekaniu składników odżywczych i pozwala zachować naturalny smak. Oznacza to, że nie musisz doprawiać jedzenia tak intensywnie jak zwykle.

Wybierając piekarnik parowy do zabudowy od Electroluxa, zyskujesz możliwość przygotowywania takich potraw, a także wiele więcej. Sprzęt dysponuje bowiem dodatkowymi funkcjami, jak:

  • termosonda, którą sprawdzisz temperaturę wewnętrzną dania na każdym etapie pieczenia,
  •  Steamify®, która sprawia, że urządzenie samoczynnie dobiera odpowiednią ilość pary oraz pozostałe parametry pracy, aby uzyskać jak najlepszy efekt,
  • kamera CookView, przy użyciu której możesz obserwować przyrządzane jedzenie, gdy znajduje się w piekarniku, bez otwierania drzwiczek. Wystarczy tylko szybki rzut oka na telefon, na którym zobaczysz podgląd na żywo.

Puszysty chleb ziemniaczany

Choć nie należy do dietetycznych potraw, nie ma chyba osoby, która by za nim nie przepadała. Chleb ziemniaczany może stać się dodatkiem do obiadu, a także pozostałych posiłków. Aby go przygotować, zbierz wszystkie niezbędne składniki, czyli:

  • 1 kg mąki chlebowej lub pszennej,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżkę soli,
  • 600 ml letniej wody,
  • 42 g drożdży,
  • 1 łyżkę octu,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • szczyptę cukru.

Zacznij od ugotowania ziemniaków i ich starcia. W międzyczasie przygotuj też zakwas, łącząc ze sobą drożdże, cukier oraz wodę. Do zakwasu dodaj resztę składników, czyli mąkę, kminek, sól i starte ziemniaki i zacznij wyrabiać ciasto, przez cały czas dodając wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Z gotowej masy uformuj dwa bochenki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp odrobiną mąki i pozostaw na chwilę, by wyrosły. Następnie włóż do rozgrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut. Jeżeli posiadasz piekarnik parowy najlepiej ustawić opcję Termoobieg PLUS/Mała wilgotność/Chleb w 160°C.

Na co zwrócić uwagę, by nie tylko podbił kubki smakowe Twoich najbliższych, ale również wyglądał atrakcyjnie na talerzu? Przed włożeniem do piekarnika ponacinaj bochenek, a po upieczeniu będzie na nim widoczny wyraźny wzór.

Wyrafinowany obiad na specjalną okazję – łosoś z dodatkami

Masz ochotę na rybę, ale przejadły Ci się już tradycyjne filety w panierce? Wypróbuj wariant przywodzący na myśl danie z eleganckiej restauracji, czyli łososia gotowanego na parze z białymi szparagami i sosem holenderskim. Jak go przygotować? Będziesz potrzebować:

  • 800 g filetu z łososia,
  • 20 łodyg białych szparagów,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtek,
  • 100 ml wytrawnego białego wina,
  • 50 ml białego octu winnego,
  • 1 cytryny,
  • oliwy z oliwek,
  • soli i pieprzu.

Szparagi obierz ze skórki i usuń ich końce. Filet opłucz pod bieżącą wodą, osusz i podziel na porcje. Wszystko skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Włóż na blaszkę wyłożoną papierem i wsuń do piekarnika parowego ustawionego na program “Gotowanie na parze 80°C”. Możesz umieścić w naczyniu termosondę, by kontrolować temperaturę potrawy przez cały czas.

Gdy ryba i warzywa znajdują się już w piekarniku, możesz przystąpić do robienia sosu holenderskiego. Utrzyj żółtka z białym winem i octem, a następnie stopniowo dodawaj do masy roztopione wcześniej masło aż całość zgęstnieje i stanie się gładka. Na koniec dopraw sos solą i sokiem z cytryny.

Po wyjęciu z piekarnika szparagi lekko obsmaż. Na talerzu ułóż kawałek łososia i porcję szparagów, a następnie polej całość sosem holenderskim. Smacznego!

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

cztery × 3 =