3 wegańskie przepisy z kuchni azjatyckiej

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir frySkładniki

  • 250g tofu
  • 500g zielonych szparagów
  • 40g suszonych pomidorów
  • 100g cebuli (ok 1 cebula)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Tofu odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Ręczniki zmienić kilka razy w razie potrzeby.
  2. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Następnie kroimy cebulę, tofu i pomidory.
  3. Smażyć należy na tylko mocno rozgrzanym oleju. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę smażymy na nim krótko tofu, tylko do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi.
  4. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę.
  5. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy.

Wegetariańskie ramen

Składniki

Bulion:

  • 2 garści suszonych grzybów shitake
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych
  • 2 marchewki
  • Kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • Kawałek kombu lub 2 listki norki lub 1 łyżeczka glonów wakame
  • 2 cebule
  • Imbir

Tare:

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki koncentratu grzybowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150ml wody
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka glonów wakame lub 2 listki nori (opcjonalnie)

Topping:

  • Pieczona dynia hokkaido
  • Zamiennik mięsa (do wyboru)
  • Plastry tofu
  • Makaron do ramen
  • Olej sezamowy lub olej chili

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na bulion umieścić w garnku, zalać ok. 1,5l wody i odstawić na kilka godzin lub na noc.
  2. Wcześniej można przygotować również dynię. Małą dynię hokkaido przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry, następnie ułożyć na papierze do pieczenia z dodatkiem soli i oleju. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-20min czyli do miękkości.
  3. Po odczekanym czasie zagotuj bulion, gotuj go na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do godziny, po czym odcedź.
  4. Wszystkie składniki tare powoli podgrzewać w garnku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odstawić na bok na czas gotowania bulionu.
  5. Na patelni przygotuj dowolne mielone wegańskie. Podsmaż swoje mielone na oleju i dopraw jasnym sosem sojowym.
  6. Ugotuj makaron na ramen.
  7. Do miski daj 2 łyżki tare na dno, następnie dodaj makaron, zalej bulionem, lekko wymieszaj. Ułóż tofu (np. marynowane w chili), posyp zamiennikiem mięsa, dodaj plastry pieczonej dyni i wykończ wybranym olejem smakowym (np. sezamowym).

Sajgonki z tofu i z orzechowym sosem

Składnikisajgonki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 180g naturalnego tofu pokrojonego w cienkie słupki
  • 2 garści szpinaku
  • Trochę czerwonej kapusty, drobno posiekanej (dla koloru)
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 jabłko lub gruszka, pokrojone w słupki

Marynata do tofu:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
  • 1 łyżeczka czegoś słodkiego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu

Dip z masła orzechowego:

  • 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czegoś słodkiego1 łyżeczka ostrego sosu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny

Przygotowanie

  1. Zamarynuj tofu – pokrój w cienkie słupki, dodaj marynatę i wsadź do lodówki na jakąś 1h
  2. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie ok. 5s odłóż na bok i odczekaj ok. 30s
  3. Ułóż warzywa, dodaj po 2 słupki tofu i zawijaj. Ostrożnie i nie za dużo dawać do papieru, bo może się przerwać.
  4. Zrób dip z masła orzechowego mieszając wszystkie składniki do niego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 × 3 =