Aronia czarnoowocowa

aroniaOjczyzną aronii są wschodnie rejony Ameryki Północnej, gdzie w stanie dzikim wykazuje duże zdolności przystosowania do różnych warunków. Aronia czarnowocowa (Aronia melanocarpa) jest krzewem rzadko spotykanym w ogrodach działkowych. Zapewne jest tak za sprawą niezbyt ciekawy smak jej owoców. Są one gorzkie i cierpkie, nie bardzo nadają się do bezpośredniego spożycia. Dlatego najlepiej spożywać ją w postaci przetworów. Ze względu na zawartość barwników antocjanowych, przetwory z aronii mają piękną, czystą barwę. Naturalny sok, nawet po stukrotnym rozcieńczeniu nie odbarwia się i ma różowe zabarwienie.

Działanie i zastosowanie

W lecznictwie stosowany jest owoc aronii, który służy do uzyskiwania soku i syropu aroniowego. Owoce aronii posiadają właściwości ściągające dzięki zawartym w nich garbnikom. Ponadto powodują obniżanie ciśnienia krwi, u ludzi z chorobą nadciśnieniową. Zawarte w owocach antocyjany normalizują krążenie obwodowe. Dzięki obecności garbników i kwasów organicznych wykazują działanie przeciwzapalne. Świeże owoce i sok z owoców są stosowane jako środek witaminowy w nadciśnieniu i miażdżycy naczyń krwionośnych. Owoce aronii są też stosowane w postaci odwaru, wyciągu, a także nalewki. Owoce aronii uzupełniają braki witamin i związków mineralnych. Syrop aroniowy jest używany do wyrobu preparatów zwiększających odporność organizmu, a także przeciwgorączkowych i wykrztuśnych. Syropy Bioaron i Bioaron C są zalecane przy obniżonej odporności na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych, a także po osłabieniu organizmu i po chorobach, gdzie przez dłuższy czas stosowano antybiotyki, zwłaszcza u dzieci. W gospodarstwie domowym z owoców aronii przygotowuje się wina, likiery, napoje chłodzące, a także soki, kompoty, dżemy itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *