Babeczki kawowe

kawowaCiasto:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jajo
  • żółtko
  • pół kostki (120 gramów) margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • dżem morelowy

Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto.

W czasie gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × cztery =