Badania właściwości produktów

orzechyNowe badanie publikowane w czasopiśmie „Nature Plant” przynoszą analizę nieznanych dotychczas właściwości popularnych produktów spożywczych.

Bardzo zdrowe orzechy

Mówiąc o odżywianiu z całą pewnością warto chociaż w kilku słowach wspomnieć o produktach, które dla naszego organizmu są naprawdę niezwykle zdrowe.

Z całą pewnością w grupie takich produktów znajdują się orzechy, do których idealnie pasuje hasło „energia z natury”. Orzechy charakteryzują się doskonałym smakiem a jednocześnie dostarczają nam wiele wartości odżywczych. Jakie korzyści osiągniemy sięgając regularnie po orzechy? Przede wszystkim orzechy to doskonały sprzymierzeniec w walce o dobrą kondycję naszego układu krwionośnego. Wielonienasycowe kwasy tłuszczowe, które występują w orzechach sprawiają, że poziom cholesterolu w naszym organizmie znacząco się zmniejsza. Oprócz tego w wielu orzechach występują substancje, które mają działanie przeciwzakrzepowe. To właśnie dlatego spożywanie orzechów sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia u nas zawału mięśnia sercowego. Nie można zapominać także o tym, że orzechy to najlepsze paliwo dla naszego mózgu. Orzechy powinni jeść ci, którzy mają przed sobą duży wysiłek intelektualny.

Niezwykle zdrowe pomidory

Z pewnością każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak ważne jest aby w naszej diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Wśród warzyw, które warto jeść jak najczęściej znajdują się pomidory. Z całą pewnością warzywo to jest pod wieloma względami wyjątkowe i zasługuje na to aby w naszej kuchni zagościło na stałe. Jakie korzyści osiągniemy jeśli będziemy regularnie sięgać po pomidory? Przede wszystkim częste spożywanie pomidorów pomoże nam podnieść odporność naszego organizmu. Wszystko za sprawą beta – karotenu oraz ogromnych ilości witaminy C. Pomidory pomagają również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Wszystko za sprawą potasu, magnezu oraz wapnia. Wszystkie te składniki występują w pomidorach w naprawdę dużych ilościach. W pomidorach znajduje się również likopen, czyli substancja, która wykazuje działanie antynowotworowe. Nie można zapominać również o niesamowitych walorach smakowych pomidorów. Możemy je spożywać na surowo, zapiekać a nawet suszyć. Doskonale nadaje się na kanapkę, do sałatki, zupy czy sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *