Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

bakłażanSkładniki

  • 1 duży bakłażan
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 ml przecieru pomidorowego Passata
  • 250 g sera mozzarella (w kawałku)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażana umyć, odciąć końcówki i pokroić na plastry. Ułożyć plastry na dużym talerzu oprószyć solą i odstawić na około 20 minut.

W  międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Czosnek i cebulę obrać z łupiny, cebulę posiekać Mozzarellę zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. Kolendrę umyć i posiekać.

Na głębszej patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, następnie dodać pomidory i sos pomidorowy, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, octem oraz solą i pieprzem,  gotować przez 10-15 minut, aż sos nieco odparuje. Zdjąć z ognia.

Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni. Przygotować naczynie do zapiekania, które skropić oliwą.

Plastry bakłażana opłukać i osuszyć za pomocą ręczniak papierowego. Bakłażana ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, polać oliwą i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i piec ponownie przez 5 minut. Wyjąć blachę, nie wyłączając piekarnika

Na dnie naczynia, ułożyć warstwę bakłażana następnie skropić oliwą, polać sosem i posypać serem,  następnie całość oprószyć solą i pieprzem. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, ostatnią powinien stanowić ser. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.

Gotowego bakłażana posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *