Sposoby radzenia sobie z brakiem apetytu

bazyliaCzasami zdarza się tak, że patrząc na podane nam danie w ogóle nie odczuwamy apetytu i brak nam chęci do jego zjedzenia. Taka sytuacja zwykle zdarza się wtedy, gdy czujemy się zmęczeni lub mocno poddenerwowani. Poza tym czynnikami determinującym taki stan rzeczy są także stres, którego po prostu nie da się uniknąć oraz różnego rodzaju choroby.

Nie mniej jednak problem można skutecznie wyeliminować, tylko trzeba wiedzieć jak to należy zrobić. Jednym z lepszych pomysłów jest regularne jedzenie zielonych ekologicznych warzyw i owoców, które zawiera wysoki poziom fruktozy. Na jednym z pierwszych miejsc stoją banany (szczególnie te dojrzałe). By spowodować większe łaknienie wystarczy wypić pół szklanki soku owocowego lub warzywnego tuż przed posiłkiem. Produktami szczególnie zwiększającymi apetyt są też aromatyczne przyprawy – np. estragon czy bazylia. Pamiętaj jednak, aby zawsze kupować produkty ekologiczne !

Bazylia jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół, które można stosować w różnoraki sposób. Doskonale nadaje się do leczenia niektórych schorzeń, poprawiania walorów smakowych potraw i kompleksowej pielęgnacji całego ciała. Warto więc wiedzieć, do czego można jej używać i jak dobrze wykorzystać wszystkie jej właściwości.
Ze świeżych liści bazylii można przygotować napar lub nalewkę, którą należy pić, gdy jesteśmy zdenerwowani lub odczuwamy dolegliwości trawienne.

Powodem problemów z apetytem może być zespół jelita drażliwego. To przewlekła choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Przyczyn powstawania tej choroby nie można jednoznacznie określić, jednak na pewno można stwierdzić, jakie towarzyszą jej objawy. Najczęściej są to: biegunka lub zaparcia, nudności, wzdęcia oraz gazy a także pojawianie się bóli w okolicach podbrzusza. Choroba jest dość poważna, ponieważ zaburza pracę układu trawiennego, więc warto spróbować nieco odciążyć żołądek, wdrażając w życie pewne działania.

Po eko produkty zajrzyjcie na DrPelc.pl, znajdziecie tam między innymi hit tego roku – płatki drożdżowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *