Chłodnik

chlodnikParafrazując słowa piosenki Wałów Jagiellońskich:

„Gorące lato nadchodzi, a chłodnik przyjemnie chłodzi …”

Składniki

  • 400 g buraków
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka (można pominąć jeśli ktoś nie jada)
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Wstawić wodę, ugotować jajka na twardo, następnie ostudzić, obrać i posiekać.
Liście botwiny umyć i posiekać. Zamiast siekać liście nożem, można je pociąć nożycami kuchennymi.
Buraki obrać i starkować na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewkę umyć i starkować.
Koperek i szczypiorek umyć i posiekać.

W dużej misce wymieszać buraki, szczypiorek, koper, rzodkiewkę i jajka. Następnie wlać maślankę, jogurt i śmietanę, całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki minimum 30 minut.

Chłodnik podawać udekorowany jajkiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem i koprem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − dwa =