Chrzan pospolity

chrzanChrzan pospolity to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Uprawiany jest od ponad 20 wieków, głównie ze względu na cenne walory smakowe oraz właściwości lecznicze.
Chrzan można spotkać równie dobrze w ogrodzie, jak i za płotem, nad rowem czy przy drodze krajowej. Rośnie prawie wszędzie, gdzie ziemia jest ciężka i wilgotna.
Chrzan pobudza apetyt, dodaje pikanterii. Jego rozgrzewające właściwości, dobrze odczuwalne w ustach, medycyna wykorzystuje w okładach na nerwobóle czy dolegliwości reumatyczne. Ale po kolei…

Działanie i zastosowanie

Chrzan ma nie tylko walory smakowe, lecz także lecznicze. Korzeń chrzanu wykorzystywano od dawna w medycynie ludowej w Niemczech i we Francji. Świeży sok chrzanu z dodatkiem miodu lub cukru stosowano w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. W innych krajach stosowano korzeń chrzanu jako środek ułatwiający trawienie oraz jako środek moczopędny. Świeży korzeń chrzanu pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wykazuje też działanie wiatropędne, lekko przeczyszczające, moczopędne, poprawiające przemianę materii. Zewnętrznie miazga z korzenia podrażnia skórę, działa przeciwreumatycznie i bakteriobójczo.
Wyciągi z korzeni chrzanu stosowane są przy bólach korzonkowych, reumatycznych, artretycznych, w gośćcu stawowym i mięśniowym. Od dawna popularny jako przyprawa, bo zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Także często stosowany w lecznictwie domowym w postaci syropu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe. Jest także stosowany w uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Sok z korzenia chrzanu ma zastosowanie w kosmetyce, działa regenerująco, oczyszczająco i odkażająco na cerę tłustą i pokrytą plamami. Należy tylko stosować go w niskich stężeniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *