Ciasta budyniowe

napoleonkaCiasta budyniowe już od lat zaskarbiły sobie sympatię wielu gospodyń domowych. Są proste w przygotowaniu i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Impreza rodzinna bez ciasta budyniowego to impreza stracona. Warto wziąć sobie to porzekadło do serca. Ciasta w cukierniach kupowane na kilogramy są na dłuższą metę słonym i kosztownym wydatkiem. Łatwiej zdecydowanie jest przyrządzić takie ciasto w domu.

Umiejętności kulinarne nie muszą być zanadto rozbudowane, bo większość „brudnej roboty” wykonają za nas i tak wszystkowiedzące roboty kuchenne. Przyda się więc mikser- zwłaszcza w chwili ucierania kremu budyniowego. Niejedna początkująca gospodyni widząc, jak udane wychodzą jej ciasta budyniowe, dzięki pochwałom rodziny i znajomych odzyskała wiarę w swoje kulinarne możliwości. Dodatkowo istnieje zawsze szansa nawiązania współpracy z wybraną cukiernią, która będzie zamawiała gotowe cukiernicze produkty w celu sprzedaży.

Oto dowód na dorobienie do domowego budżetu (główna nagroda Dnia Bez Mięsa). Podpowiemy, w jaki sposób przygotować domowe napoleonki, czyli popularnie znane kremówki. Kremówkom z Wadowic mało co jest w stanie dorównać. Sam Papież Jan Paweł II na jednej z pielgrzymek wychwalał ich smak. I nie ma się czemu dziwić- kremówki wadowickie należą do najlepszych w Polsce, głównie dzięki tradycyjnemu przepisowi przygotowania, który nie zmienia się od lat. Pomiędzy dwa kawałki, płaty ciasta francuskiego nakłada się masę budyniową. Masa posiada waniliowy smak i jest bardzo gęsta, koloru ciemnożółtego. Na tę masę dodatkowo kładzie się grubą warstwę bitej śmietany.
Przykrywa się to wszystko drugim płatem ciasta francuskiego i grubo posypuje cukrem-pudrem.
Danie palce lizać! Uwielbiane jest przez turystów w każdym wieku.

Papież nieświadomie dzięki żartowi z kremówkami rozsławił Wadowice jako jeden z najbardziej rzetelnych punktów cukiernictwa w kraju. Dziś przygotowanie domowych kremówek nie musi stanowić mega wyczynu. Ciasto francuskie w zamrożonych rulonikach można kupić w wielu supermarketach. Krem karpatka także jest dostępny i łatwy w rozrobieniu. Do ubicia śmietany nie trzeba posiadać tytułu naukowego. Zatem zapraszamy do kuchni i życzymy smacznego!

Najpopularniejszym ciastem budyniowym w Polsce okazuje się właśnie karpatka. Konstrukcją przypomina ona wyżej wspomniane napoleonki. Ciasto na karpatkę przygotowywane jest nieco inaczej, niż ciasto klasycznie francuskie. Po upieczeniu w piekarniku robią się na nim wybrzuszenia oraz wgłębienia. Po przepołowieniu na jedną warstwę kładzie się budyń lub masę budyniową połączoną z margaryną (kremu jest wtedy o wiele więcej!), przykrywa się to wszystko druga warstwa i posypuje cukrem pudrem. Proste i skuteczne w osiągnięciu pełni kulinarnej rozkoszy.

Budyń stanowi dodatek do wielu ciast i deserów, nie tylko do karpatki. Można np. przygotować zawijaniec biszkoptowy z budyniem czekoladowym w takiej samej polewie. Kształtem przypomina on klasyczną roladę. Na prostokątną powierzchnię biszkoptu rozprowadza się gęsty budyń czekoladowy z dodatkiem rodzynek oraz orzechów. Wszystko to znajduje się na świeżym ręczniku lub folii aluminiowej. Powoli i delikatnie z pewnym naciskiem zaczynamy zawijać folie do środka, a tym samym ciasto, w taki sposób, aby utworzyła się rolada. Po zwinięciu warto zabezpieczyć ciasto z dwóch stron czymś ciężkim, dzięki czemu forma się utrzyma. Następnie ciasto wędruje do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 10 =