Co warto wiedzieć o herbacie jaśminowej?

herbata jaśminowaHerbata jaśminowa przez wiele osób spożywana jest w sposób regularny. Dzieje się tak zarówno ze względu na jej świetne właściwości, jak i z powodu doskonałego smaku. Dowiedz się, z czego przygotowywany jest taki napar oraz w jaki sposób go przyrządzić tak, aby zapewnić sobie maksimum korzystnych właściwości.

Co to jest jaśmin?

Jaśmin jest krzewem, który rośnie zarówno w krajach afrykańskich, jak i afrykańskich. Coraz częściej można go spotkać również na innych kontynentach. Roślina ta może być bowiem hodowana również w warunkach domowych. Dzieje się tak między innymi w Polsce, gdzie najczęściej spotyka się cztery odmiany tej jaśminu:

  • lekarski,
  • wielkolistny,
  • nagokwiatowy,
  • wielokwiatowy.

Gdzie wykorzystuje się jaśmin?

Herbata jaśminowa przygotowywana jest z kwiatów krzewów tej rośliny. Najczęściej są one białe lub jasnoróżowe. Ich cechą charakterystyczną jest piękny, roślinny zapach. Jaśmin wykorzystywany jest w wielu działkach gospodarki. Korzysta się z niego między innymi w trakcie produkcji kosmetyków czy lekarstw. Najczęściej można go jednak spotkać w postaci herbat mrożonych dostępnych między innymi w sklepie ON Lemon lub jako dodatek do rozgrzewających naparów.

Herbata jaśminowa – jak ją przygotować?

Jaśmin doskonale pogłębia smak naparów, sprawiając, że nabiera on doskonałego aromatu. Kwiaty tej rośliny dodawane są do wielu mieszanek m.in. do herbaty czarnej, zielonej czy czerwonej. Warto wybierać takie produkty, które w składzie posiadają naturalne kwiaty jaśminu. Można je rozpoznać poprzez widoczne gołym okiem białe płatki kwiatów. Aby zachować ich korzystne właściwości, napar z dodatkiem jaśminu parzy się przez ok. 2-3 minuty w temperaturze wynoszącej 70-80° C. Podkreśla się, że na 4-6 gramów mieszanki przypadać powinno 350 ml przegotowanej wody.

>Herbata jaśminowa może być spożywana nie tylko na gorąco. Z kwiatu rośliny przygotowywane są również napoje zimne, które idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań pikantnych. Orzeźwiające soki, lemoniady czy mrożone herbaty świetnie łagodzą podniebienie, pozwalając jednocześnie na przepłukanie kubków smakowych. Przykładem takiego produktu jest Icebata jaśminowa.

Herbata jaśminowa – jakie ma właściwości?

>Herbatę jaśminową warto włączyć do diety ze względu na jej zdrowotne właściwości. Są one różne w zależności od rodzaju herbaty urozmaiconej kwiatem, jednak najważniejszą korzyścią niezależną od typu mieszanki jest działanie uspokajające jaśminu. Roślina świetnie sprawdza się dla osób, które zmagają się z nadmiarem stresu i obowiązków. Dodatkowo pozwala na uregulowanie snu dobowego, co docenią osoby cierpiące na bezsenność. Herbata jaśminowa wykazuje również inne działania prozdrowotne, takie jak:

  • regulowanie pracy wątroby,
  • pobudzanie przemiany materii,
  • zmniejszenie wchłaniania tłuszczu w jelitach,
  • wspomaganie koncentracji,
  • usprawnianie pamięci.

Należy podkreślić, że dla uzyskania wszystkich właściwości herbaty jaśminowej, napar z niej należy spożywać w sposób regularny. Tylko w taki sposób kwiat jaśminu zapewnia nie tylko doskonałe doznania smakowe, ale również wpływa zdrowotnie na cały organizm.

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + siedemnaście =