Czarnuszka

czarnuszkaInna nazwa cumin noir, jest rośliną aromatyczną uprawianą w wielu krajach orientalnych. To małe ziele o niebieskawych kwiatach, z tej samej rodziny co jaskier, co roku rodzi dużą ilość czarnych ziaren bardzo aromatycznych i często obecnych w licznych potrawach orientalnych.

Olejek, który jest ekstraktem z tych ziaren posiada liczne właściwości: trawienne, obniżające obecność cukru we krwi, antyastmatyczne, wspierające funkcje odpornościowe organizmu.

I to właśnie ze względu na swoje zastosowanie w walce z problemami skórnymi olejek z czarnuszki jest znany ze swoich właściwości: antyseptycznych, przeciwzapalnych, zapobiegających grzybicom, jako naturalnego antybiotyku i antyalergicznych…

Właściwości olejku z czarnuszki można zawrzećw słowach proroka Mohammeda zawartych w księdze „Hadith” : „Olejek z czarnuszki leczy wszystkie choroby oprócz śmierci”.

Proces otrzymywania: pierwsze tłoczenie na zimno

Tłoczeniu podlega: ziarna

Nazwa botaniczna: Nigella sativa

Inne nazewnictwo: Cumin noir

Jakość: 100% czysty i naturalny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez jakiejkolwiek obróbki chemicznej, jakość kosmetyczna i spożywcza

Właściwości organoleptyczne:

Wygląd: przezroczysta ciecz oleista

Kolor: zieleń brunatnawa

Zapach: korzenny, ostry, pikantny, bardzo charakterystyczny zapach

W dotyku: tłusty

Gęstość: 0,92

Wskaźnik zmydlania: 190-194

Kompozycja kwasów tłuszczowych:

  • kwasy tłuszczowe wielo-nienasycone (AGPI lub AGE) lub witamina F: kwas linolowy (omega-6) (59.14%)
  • kwasy tłuszczowe mono-nienasycone (AGMI): kwas oleinowy (omega-9) (21.11%)
  • kwasy tłuszczowe nasycone (AGS): kwas palmitynowy (11.42%), kwas stearynowy (3.00%)
  • kwasy tłuszczowe wielo-nienasycone (AGPI lub AGE) lub witamina F: kwas linolowy (omega-6) (57.78%)
  • kwasy tłuszczowe mono-nienasycone (AGMI): kwas oleinowy (omega-9) (24.28%)
  • kwasy tłuszczowe nasycone (AGS): kwas palmitynowy (3.93%), kwas stearynowy (4.07%)

Notatka odnośnie kwasu linolowego: kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym wielo-nienasyconym, należącym do rodziny kwasów omega-6. Kwas ten nie jest syntetyzowany przez organizm i dlatego nazywa się go egzogennym kwasem tłuszczowym. Niedostatek kwasu omega-6 może skutkować wzmożoną suchością skóry i alergiami. Co do skóry, kwas ten jest wykorzystywany do tworzenia ceramidów. Bierze udział w odnowieniu lipidów epidermicznych i wzmaga właściwą spoistość komórek w skórze i pomiędzy nimi. Kwas linolowy pozwala zminimalizować ubytki wody w skórze, jednocześnie łagodząc i odżywiając.

Inne składniki aktywne:

  • Olejek z czarnuszki (3%), którego tymochinon, para-cymen mają właściwości wspierające funkcje odpornościowe organizmu, antyseptyczne, przeciwzapalne, …
  • Nigelline: stymulująca system trawienny i jelitowy,
  • Nigellone: substancja rozkurczająca oskrzela i przeciwhistaminowa (antyalergiczna)
  • Witamina E: naturalny antyoksydant
  • Karotenoidy: substancje antyrodnikowe: chronić tkanki przed wyrodnieniem
  • Minerały: żelazo, fosfor,…

Właściwości:

  • Przeciwzapalne, łagodzi zarówno skórę podrażnioną jak i stany zapalne,
  • Zabliźniające i przeciw rozprzestrzenianiu się infekcji skórnych
  • Antyoksydanty, walczy przeciwko pojawianiu się wolnych rodników uszkadzających komórki, a przez to chroni skórę przed starzeniem się
  • Odżywcze i regenerujące, nadaje giętkość i delikatność skórze,
  • Pozwala utrzymywać opaleniznę przez dłuższy czas.

Wskazania:

Skóra z problemami: trądzik, czyraki; właściwości czyszczące zapobiegają tworzeniu się krostek i egzem na tle alergicznym. Leczy mikozy skórne (choroby na tle grzybiczym). Łagodzi bóle stawów.

Kuracja przeciw starzeniu się skóry zalecana dla każdego ty skóry, a w szczególności dla skóry suchej i wrażliwej.

Zastosowanie:

  • Kremy, emulsje dla skóry młodej z problemami
  • Mleczka do ciała łagodzące uczucie swędzenia
  • Roll-on na wypryski
  • Leczenie rewitalizujące i odżywcze twarzy
  • Olejki do masażu łagodzące, uspokajające przeciw stanom zapalnym

Dzięki swoim właściwościom antyalergicznym i antyhistaminowym, olejek ten zmniejsza nadwrażliwość na alergeny wywołujące alergie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *