Dlaczego warto spróbować diety wegańskiej?

weganski szaszlykDieta wegetariańska i wegańska staje się coraz bardziej popularna. Ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również… na środowisko. Dlatego sprawdź, dlaczego warto spróbować kuchni roślinnej oraz czy można, stosując się do jej zasad, zbilansować posiłki i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Na czym polega dieta wegańska?

Weganizm to dieta polegająca na rezygnacji ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi nie tylko o mięso, ale również nabiał, jajka, a nawet miód. Co więcej, zwykle w odniesieniu do tego terminu nie poprzestaje się wyłącznie na diecie bezmięsnej, chodzi o styl życia, poszanowanie praw zwierząt. Z tego względu weganie często również rezygnują z zakupu ubrań, butów ze skóry naturalnej lub innych produktów, które w bezpośredni sposób zagrażają życiu zwierząt.

A co w takim razie jedzą weganie?

Co jedzą weganie?

Kuchnia wegańska często nazywana jest także kuchnią roślinną, ponieważ to właśnie na tych produktach się opiera. Początkowo może wydawać się to ograniczające, aczkolwiek tak naprawdę jest to jedna z najbardziej różnorodnych diet, dająca wiele możliwości.

Ser z ziemniaka, serek topiony z nerkowców czy ryba z… selera to tylko kilka, najpopularniejszych rozwiązań. W praktyce każdy produkt mięsny można zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem. Inne przykłady to parówki z soczewicy, „pulled pork” z boczników czy „mięso mielone” z tofu.

Dieta wegańska to częstsze sięganie po superfoods, o których zwykle zapomina się, stosując dietę tradycyjną, a które wzbogacają codzienny jadłospis o różne wartości odżywcze. No dobrze, a czy taka dieta może być zdrowa?

Czy kuchnia roślinna jest zdrowa? Jak zbilansować posiłki?

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest prosta: tak, kuchnia roślinna jest zdrowa. Ale… jeśli się ją odpowiednio zbilansuje i tutaj pojawiają się problemy. Zwolennicy diety mięsnej często zarzucają, że kuchnia roślinna jest uboga w białko oraz niektóre składniki odżywcze, nie może być więc w pełni zdrowa dla organizmu.

Badania pokazują jednak co innego. Weganie znacznie rzadziej chorują na otyłość, występuje też zmniejszone zachorowanie na choroby serca, choroby układu krążenia, a także… żyją dłużej. Wszystko pod warunkiem, że odpowiednio różnicują posiłki. Co to oznacza?

Zarówno w diecie wegańskiej, jak i tradycyjnej, ważna jest odpowiednia podaż makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczy. I to właśnie białko budzi najwięcej kontrowersji, ponieważ jego głównym źródłem jest mięso i nabiał. W praktyce jednak warzywa strączkowe, tofu, niektóre kasze potrafią mieć zbliżoną zawartość białka, a także aminokwasy, które są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Problemem nie jest nawet wapń, który kojarzy się wyłącznie z mlekiem, bo znacznie więcej ma go… sezam.

Jeśli dieta wegańska jest bardzo dobrze zbilansowana pod tym kątem, to zwykle jest zdrowsza i bardziej urozmaicona, niż dieta mięsna statystycznego Kowalskiego. Problem może pojawiać się wtedy, gdy jest sposobem na odchudzanie, szybką redukcję, ponieważ osoby, które na nią przechodzą, mają mylne pojęcie o stosowaniu kuchni roślinnej i wtedy mogą doprowadzić do poważnych niedoborów.

A skoro już o tym mowa, to trzeba wiedzieć, że weganie powinni suplementować witaminę B12, która jest dostarczana organizmowi z produktów zwierzęcych i nie da się jej pozyskiwać z roślin. Konieczność ta może występować również w przypadku żelaza, ponieważ te, chociaż dostępne w produktach roślinnych, jest gorzej przyswajane.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dwa × pięć =