Dyniowe risotto

Podobno dynia ma rewelacyjny wpływ na urodę, gdyż zawiera witaminy i składniki mineralne, które utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji. Zatem dziś przepis z dynią.

risotto dynioweLiczba osób : 2
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 25m
Gotowe w : 35m

Składniki

  • 500 g dyni
  • 450 g bulionu warzywnego
  • 250 g brązowego ryżu
  • 2 cebule szalotki
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • garść świeżej pietruszki
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki.
W garnku zagotować bulion. W chwili, gdy będziemy dodawać bulion do ryżu musi być on gorący.

Rozgrzać garnek z niewielką ilością oliwy, zeszklić cebulę , następnie dodać dynię i rozmaryn, całość oprószyć solą i pieprzem. Dusić przez około 4 minuty, po czym wsypać ryż, smażyć na „sucho” przez 1 minutę. Wlać około 1/2 ilości bulionu, gotować na średnim ogniu, przez około 20 minut, stopniowo dolewając bulion. W trakcie gotowania trzeba, obserwować ryż. Bulionu należy dodać tyle, żeby risotto było delikatne i pulchne, ale ziarna ryżu się nie rozgotowały. Na koniec dodać masło, pietruszkę i parmezan, po czym wymieszać, smażyć około 30 sekund,  następnie zdjąć z ognia.
Gotowe  dyniowe risotto podawać posypane świeżo tartym parmezanem.
Risotto podawać  można na talerzu, ale ja polecam inny sposób podania. Proponuję kupić 2 dynie ozdobne średniej wielkości. Dynię umyć, sparzyć  wrzątkiem, ściąć wierzch wydrążyć, następnie gotowe risotto przełożyć do środka, posypać parmezanem i przykryć odciętym wierzchem, po czym od razu podawać. Danie świetnie się  prezentuje i robi niesamowite wrażenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + jedenaście =