Dyniowe risotto

Podobno dynia ma rewelacyjny wpływ na urodę, gdyż zawiera witaminy i składniki mineralne, które utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji. Zatem dziś przepis z dynią.

risotto dynioweLiczba osób : 2
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 25m
Gotowe w : 35m

Składniki

500 g dyni
450 g bulionu warzywnego
250 g brązowego ryżu
2 cebule szalotki
5 łyżek tartego parmezanu
garść świeżej pietruszki
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki.
W garnku zagotować bulion. W chwili, gdy będziemy dodawać bulion do ryżu musi być on gorący.
Rozgrzać garnek z niewielką ilością oliwy, zeszklić cebulę , następnie dodać dynię i rozmaryn, całość oprószyć solą i pieprzem. Dusić przez około 4 minuty, po czym wsypać ryż, smażyć na „sucho” przez 1 minutę. Wlać około 1/2 ilości bulionu, gotować na średnim ogniu, przez około 20 minut, stopniowo dolewając bulion. W trakcie gotowania trzeba, obserwować ryż. Bulionu należy dodać tyle, żeby risotto było delikatne i pulchne, ale ziarna ryżu się nie rozgotowały. Na koniec dodać masło, pietruszkę i parmezan, po czym wymieszać, smażyć około 30 sekund,  następnie zdjąć z ognia.
Gotowe  dyniowe risotto podawać posypane świeżo tartym parmezanem.
Risotto podawać  można na talerzu, ale ja polecam inny sposób podania. Proponuję kupić 2 dynie ozdobne średniej wielkości. Dynię umyć, sparzyć  wrzątkiem, ściąć wierzch wydrążyć, następnie gotowe risotto przełożyć do środka, posypać parmezanem i przykryć odciętym wierzchem, po czym od razu podawać. Danie świetnie się  prezentuje i robi niesamowite wrażenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *