Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

danieJuż jakiś czas temu z radością zauważyłam, że wśród osób współpracowników, jest sporo wegetarianek i wegetarian. Taki sposób odżywiania jest również dość popularny wśród moich znajomych i przyjaciół. Ważne są dla mnie przesłania płynące z tej diety: obrona praw zwierząt oraz troska o środowisko naturalne. Stąd w tym roku postanowiłam uczcić Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, obchodzony corocznie na całym świecie w dniu 1 października.
Z tej właśnie okazji w zielonogórskim Biurze Wystaw Artystycznych odbyła się impreza, podczas której świętowali nie tylko wszyscy wegetarianie, ale i osoby, które do tej pory nie miały okazji bliżej zapoznać się z kuchnią jarską – tu mogły spróbowania potraw wegetariańskich oraz wysłuchać porad na temat odżywiania się. O godzinie 19.00 Ela Owczarz, zielonogórska makrobiotyczna, poprowadziła wykład na temat makrobiotyki, czyli uzdrawiającego sposobu odżywiania się.
Godzinę później zaczęła się projekcja dwóch filmów: „Planeta ziemia na talerzu” (Vegetarian society) oraz „Food for life” (Viva) dotyczących wegetarianizmu oraz praw zwierząt. Odpowiedziały one na pytania, dlaczego dieta wegetariańska jest tak korzystna dla zdrowia, wyjaśniały jak zapewnić w niej wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze. Widzowie mogli się dowiedzieć, że wegetarianizm jest ocaleniem dla zwierząt, chroni środowisko naturalne oraz pomaga w rozwiązaniu problemu głodu na świecie.
Jeden z filmów w wersji obcojęzycznej tłumaczyła bezpośrednio podczas projekcji anglistka Ewa Ślusarczyk. W międzyczasie w sali obok odbywała się degustacja pysznych potraw wegetariańskich. Były przeróżne kotleciki (np. jajeczne i z płatków owsianych), kolorowe sałatki warzywne (np. kuskusowa oraz makaronowa) oraz owocowa z jogurtem, kanapki z pasztetem wege własnego wyrobu (cebulowo-drożdżowym) oraz dania makrobiotyczne – pasztet, prażone nasiona dyni i słonecznika, gomisio. A na deser – owoce, pyszne świeżo wyciskane soki z marchwi oraz gorąca herbata parzona ze świeżego ziela melisy lub mięty.
Za włączenie się do przygotowania degustacji dziękujemy naszym przyjaciołom i znajomym, w szczególności Monice, Eli, Justynie, dwóm Ewom i Przemkowi oraz wszystkim osobom ze stowarzyszenia Inicjatywa dla Zwierząt, które przygotowały również „Niezbędnik Wegetariański”, czyli poradnik dla osób, które chciałyby zacząć stosować tę przyjazną ludziom, zwierzętom i środowisku dietę.
Dodatkowo w dniu 5 października w Gazecie Lubuskiej w dodatku „Dobry Piątek” pojawił się konkurs, przygotowany przez Fundację, w którym nagrodą były dwa zaproszenia na smaczny wegetariański posiłek do zielonogórskich restauracji: Jazzgot oraz Sphinx. Zwycięzcom konkursu – serdecznie gratuluję!
Informowali i pisali o naszej imprezie: Radio Zachód. Redaktorka Bogusława Patalas przeprowadziła godzinną wieczorną audycję o wegetarianizmie i tej imprezie.Telewizja Kablowa w „Serwisie Informacyjnym” pokazała obszerną relację z naszej imprezy a, Gazeta Wyborcza, Gazeta Lubuska wydrukowały obszerny artykuł w „Dobrym Piątku”.
Pozdrawiamy Gorąco Wszystkich Gości, którzy bawili się razem z nami oraz Wszystkich Wegetarian!

One comment

  1. Zmieszany napisał(a):

    Jeśli ktoś ma ochotę spróbować kuchni wegetariańskiej na mieście to tutaj jest o voucherach do wegańskich restauracji http://www.podarujkarte.pl/prezenty/vouchery-wege/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *