Faszerowane pomidory z cukinią

Z czym kojarzą Wam się pomidory ? Pewnie z latem, a tu za oknem chłodna wiosna ;(
pomidor z cukinią
Na szczęście pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, a o tej porze są już dostępne nawet polskie pomidory szklarniowe.

Składniki

  • 10 dużych dojrzałych pomidorów
  • 3 cukinie
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Pomidory przekroić na pół, delikatnie łyżką wydrążyć gniazda nasienne, zostawiając około centymetrową warstwę miąższu.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki pomidorów i wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Obserwować czy pomidory nie staną się za miękkie, muszą być na tyle sprężyste, by dało się je nafaszerować.
W międzyczasie drobno pokroić cukinię. Rozgrzać patelnię 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucić cukinię, posiekany czosnek i rozmaryn, całość oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć, aż cukinia stanie się miękka. Zdjąć z ognia i wymieszać z połową sera.

Lekko ostudzone pomidory nafaszerować, cukinią. Każdą porcję z wierzchu posypać pozostałym serem mozarella.

Można podawać od razu lub wstawić na 5 minut do piekarnika do momentu, aż ser sie rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *