Faszerowane pomidory zapiekane z serem

faszerowane pomidory Licza osób : 2
Czas przygotowania : 25m
Czas gotowania : 20m
Gotowe w : 45m

Składniki

4 duże pomidory
150 g sera żółtego
1 cebula szalotka
1 łodyga selera naciowego
2-4 jajka
2 kromki czerstwego pieczywa
4 listki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
kilka liści natki pietruszki
1/2 puszki kukurydzy
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Selera umyć i pokroić w krążki. Chleb pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pomidory umyć, odkroić wierzch każdego, następnie delikatnie wydrążyć miąższ z środka. Po czym oprószyć solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, smażyć seler i cebulę.
Dodać rozmaryn i chleb,  smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pietruszkę, całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia, po czym odstawić do ostygnięcia. Do przechłodzonego farszu wbić jajka i wymieszać.
Każdego pomidora nadziać farszem i posypać żółtym serem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Faszerowane pomidory podawać można z dodatkiem ulubionych sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *