Faszerowane pomidory zapiekane z serem

faszerowane pomidory Liczba osób : 2
Czas przygotowania : 25m
Czas gotowania : 20m
Gotowe w : 45m

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 150 g sera żółtego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-4 jajka
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 4 listki rozmarynu (lub 1
  • łyżeczka suszonego)
  • kilka liści natki pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Selera umyć i pokroić w krążki. Chleb pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pomidory umyć, odkroić wierzch każdego, następnie delikatnie wydrążyć miąższ z środka. Po czym oprószyć solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, smażyć seler i cebulę.
Dodać rozmaryn i chleb,  smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pietruszkę, całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia, po czym odstawić do ostygnięcia. Do przechłodzonego farszu wbić jajka i wymieszać.
Każdego pomidora nadziać farszem i posypać żółtym serem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Faszerowane pomidory podawać można z dodatkiem ulubionych sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dwadzieścia − 1 =