Guacamole – Aztecki wynalazek?

GuacamoleOgromnie popularne meksykańskie Guacamole to nic innego jak tradycyjna pasta owocowa, bardzo często zwana sakwą. Guacamole jest wyjątkowe nie tylko w swoim wyglądzie ale i również w smaku.

Często dodaje się je do tradycyjnych meksykańskich chipsów tortilla, znanych również jako „nachos”. Przekąska ta jest uwielbiana przez wielu ludzi na całym świecie. Jest łatwa w przygotowaniu. Wszystko czego potrzebujesz to świeże awokado, limonka cilantro, pomidor, chili, oliwa z oliwek i czerwona cebula. Wszystkie składniki należy drobno posiekać i wymieszać ze sobą.

Okazuje się, że na ten pomysł wpadły plemiona Azteków, które zamieszkiwały wówczas prekolumbijski Meksyk. Aztekowie zaczęli robić sosy z awokado, które mieli w XV wieku. Awokado było wybierane przez miejscowych ze względu na smak i wartości odżywcze. Oprócz właściwości zdrowotnych, awokado było wówczas popularnym afrodyzjakiem.

Nazwa guacamole pochodzi z języka azteckiego – Nahuatl. W tamtych czasach guacamole nazywało się ahuacamolli. To wolne tłumaczenie oznacza ahuacatl, co oznacza awokado i molli, co oznacza sos. Hiszpańska wymowa guacamole to „guakamole”.

Guacamole jest świetne na finger food i imprezy. Skontaktuj się z nami, jeśli chciałbyś, aby ten wyjątkowy sos towarzyszył pysznym i pięknie prezentującym się przekąskom na Twoim przyjęciu. Stworzymy indywidualne menu specjalnie dla Ciebie.

Guacamole i jego tło historyczne

Guacamole to słowo pochodzące z języka Nahuatl, które oznacza awokado, molli, sos. W języku hiszpańskim wymawia się je jako guacamole. Guacamole jest popularną przekąską, szczególnie w USA, mimo że pochodzi z Meksyku.

Jego historia kulinarna jest fascynująca, ponieważ pasta z awokado była dobrze znana Aztekom. Tenohtitanu był ostatnim azteckim władcą dzisiejszego Meksyku. Jadał on pastę z awokado z miękkimi tortillami. Awokado było tłuczone w kamiennych naczyniach z sokiem z dojrzałych pomidorów, solą i czosnkiem. W ten sposób powstał sos ahuacamolli.

Pasta z awokado została przemianowana na guacamole po przybyciu Hiszpanów do Ameryki Środkowej. Później rozszerzono ją o limonkę, kolendrę i cebulę. Uważa się, że jest to afrodyzjak, co uczyniło ją bardzo popularną. Przybysze z Europy próbowali wywieźć sadzonki awokado za granicę, ale bezskutecznie. Kalifornia była jedynym stanem, w którym w drugiej połowie wieku wyhodowano pierwsze drzewo awokado poza ojczyzną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × dwa =