Hummus z karczochami

Hummus jest najbardziej popularny na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Podawany ze świeżym chlebem pita jest przekąską lub przystawką. Hummus jest szalenie uniwersalny. Występuje w bardzo wielu odmianach, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzując się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów. humus

Składniki
– 1 
puszka serca karczochów
– 1 
puszka ciecierzycy
– 3 łyżki wody
– 4 łyżki soku z cytryny 
 (2 cytryny)
– 4 łyżki pasty tahini
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
– kilka liści natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

W małej misce wymieszać wodę i sok z cytryny. W drugiej miseczce za  pomocą trzepaczki połączyć pastę tahini i oliwę z oliwek.
Karczochy odsączyć  i pokroić. Ciecierzycę odsączyć i wypłukać.
Do blendera włożyć ciecierzycę, karczochy, czosnek, dodać skórkę z cytryny  i oprószyć solą oraz  pieprzem cayenne. Miksować przez około 15 sekund. Przełożyć do miski używając pomocą szpatułki.
Blendera nie odkładać, wlać wodę wymieszaną z cytryną, po czym włączyć  blender na 30 sekund.
Następnie dodać mieszankę pasty tahini i ponownie włączyć urządzenie, mieszać, aż sos będzie gładkie przez około 15 sekund.
Sos dokładnie połączyć z pastą za pomocą szpatułki, przykryć  i odstawić na  30 minut.
Hummus udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki i skropić oliwą.
Gotowy hummus podawać z chlebem pita, jako pastę lub dodatek do mięs.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Hummus z karczochami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *