Hummus z karczochami
Hummus jest najbardziej popularny na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Podawany ze świeżym chlebem pita jest przekąską lub przystawką. Hummus jest szalenie uniwersalny. Występuje w bardzo wielu odmianach, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzując się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów.
Składniki
– 1
puszka serca karczochów
– 1
puszka ciecierzycy
– 3 łyżki wody
– 4 łyżki soku z cytryny
(2 cytryny)
– 4 łyżki pasty tahini
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
– kilka liści natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
W małej misce wymieszać wodę i sok z cytryny. W drugiej miseczce za pomocą trzepaczki połączyć pastę tahini i oliwę z oliwek.
Karczochy odsączyć i pokroić. Ciecierzycę odsączyć i wypłukać.
Do blendera włożyć ciecierzycę, karczochy, czosnek, dodać skórkę z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem cayenne. Miksować przez około 15 sekund. Przełożyć do miski używając pomocą szpatułki.
Blendera nie odkładać, wlać wodę wymieszaną z cytryną, po czym włączyć blender na 30 sekund.
Następnie dodać mieszankę pasty tahini i ponownie włączyć urządzenie, mieszać, aż sos będzie gładkie przez około 15 sekund.
Sos dokładnie połączyć z pastą za pomocą szpatułki, przykryć i odstawić na 30 minut.
Hummus udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki i skropić oliwą.
Gotowy hummus podawać z chlebem pita, jako pastę lub dodatek do mięs.
