Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

jedzenieOszczędność jedzenia wcale nie jest trudna, a pozwala wykorzystać żywność do końca i ograniczyć domowe wydatki. Głównym powodem wyrzucania jedzenia jest kupowanie za dużo. Jak więc ograniczyć marnowanie jedzenia, wykorzystać je do końca, a przy tym oszczędzić.

Marnowanie żywności jest największe wśród mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Skala marnowania jedzenia w Stanach Zjednoczonych jest ogromna. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że żywność jest relatywnie tania i nie nadaje się jej zbyt dużej wartości.

Żywność wyrzucana podczas produkcji

Pomimo braku pożywienia w wielu regionach świata w krajach wysokorozwiniętych i rozwijających się rocznie na wysypiska trafia 1,3 mld ton jedzenia. W Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia. Miesięcznie w przeliczeniu na osobę kosztuje to 25-45 zł, co oznacza, że przy racjonalnym gospodarowaniu pożywieniem 4-osobowa rodzina mogłaby zaoszczędzić rocznie do dwóch tysięcy złotych. Do marnowania jedzenia dochodzi na każdym poziomie łańcucha dostaw.

Sytuacja może ulec poprawie z powodu rosnącej świadomości społeczeństwa, a także bardziej racjonalnego postępowania producentów i sprzedawców jedzenia, którzy zaczynają przekazywać niesprzedane nadwyżki, np. do Banków Żywności.

Jak ograniczyć wyrzucanie żywności?

Zaplanuj swoje zakupy

Przed zrobieniem większych zakupów warto przejrzeć zawartość kuchennych półek i lodówki, aby uniknąć niepotrzebnego kupowania. Najczęściej wyrzucamy żywność, bo kupujemy za dużo, nie jesteśmy w stanie ocenić, ile jedzenia rzeczywiście potrzebujemy.

Łatwiej jest zrobić racjonalne i ekonomiczne zakupy spożywcze, kiedy będziemy wiedzieli, co zjemy w najbliższym czasie, przynajmniej na główne posiłki. Dlatego planowanie np. obiadów lub wszystkich posiłków ma duże znaczenie.

Zakupy z listą są szybsze i bardziej ekonomiczne. Przygotowanie listy produktów pod wcześniej zaplanowane posiłki to świetna metoda, aby kupić tyle pożywienia, ile rzeczywiście jesteśmy w stanie zjeść.

Zadbaj o właściwe przechowywanie jedzenia

Określenia przy terminie ważności mają znaczenie. „Należy spożyć do” znajduje się na produktach mało trwałych i oznacza, że po terminie produkt nie nadaje się do spożycia, a „Najlepiej spożyć przed” oznacza, że po upłynięciu terminu z opakowania produkt nadal można jeść, ale może on stracić swoje niektóre właściwości.

Warzywa najlepiej trzymać w dolnej szufladzie lodówki, mięso mrozić, jeśli nie będzie od razu użyte, a wędliny kupione na wagę w foliowym woreczku przekładać do pudełka lub zawijać w papier.

Próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, przedłużają jej świeżość i trwałość nawet trzykrotnie.

Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia zamroź je na później. Nie obawiaj się mrożenia. To najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwala zachować większość walorów odżywczych produktów.

Wykorzystaj resztki

Wyrzucanie resztek z obiadu to częsta praktyka w wielu domach. Można je jednak wykorzystać, np. zjadając na kolację lub następny dzień, przeznaczyć resztki mięsa na zupę, warzywa dodać do omletu, a czerstwy chleb obsmażyć na tosty czy grzanki.

Żeby zrobić dobre danie, nie trzeba przestrzegać przepisu co do składnika, tym bardziej, jeśli jest ich dużo. Warto inspirować się przepisem, ale gotować tak, żeby wykorzystać to, co znajdziemy w lodówce. Oczywiście, że uzyskany smak dania będzie nieco inny, ale to pozwoli ci zmniejszyć wyrzucanie jedzenia do śmietnika, a przy okazji trochę zaoszczędzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − osiem =