Jak parzyć kawę za pomocą dripa?

drip do kawyAlternatywne metody parzenia kawy stały się bardzo popularne wśród prawdziwych pasjonatów kawy i nie tylko. Choć są one bardziej czasochłonne i wymagają więcej pracy własnej niż urządzenia, a na pewno więcej niż ekspres, który robi wszystko za nas, to efekty – doskonały smak kawy – są tego warte. Jedną z tych metod jest parzenie kawy za pomocą drippera. Dziś wyjaśnimy niewtajemniczonym i chcącym poszerzyć swoją wiedzę na temat alternatywnych metod przygotowywania napojów kawowych, czym jest drip i jak go używać.

 

 

 

 

Drippery do kawy – alternatywa nie tylko dla ekspresu ciśnieniowego

Choć nazwa „drip” brzmi tajemniczo, to nie jest to nic innego niż akcesorium służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Będzie on doskonałą alternatywą dla ekspresów przelewowych, ponieważ zajmuje mniej miejsca i można w nim zaparzyć jedną filiżankę kawy, a nie tak jak w przypadku pierwszego urządzenia, cały dzbanek. Można przygotować swój ulubiony napój bezpośrednio do filiżanki lub do dedykowanego dzbanka o pojemności od 300 do 600 mililitrów. Na stronie Gorilla Coffee znajdziesz różne zestawy, od podstawowych z samymi dripperami, po bardziej złożone z większą ilością akcesoriów, które ułatwią parzenie kawy tą alternatywą metodą.

Kawa z dripa

Popularna metoda parzenia kawy za pomocą dripa to nie tylko szybki, ale także łatwy sposób na uzyskanie ulubionego napoju o doskonałym smaku. Do jego przygotowania potrzebujesz plastikowego, metalowego lub szklanego dripa, odpowiednio dobranych do niego filtrów do kawy oraz zmielonych ziaren. Aby uzyskać najlepszy smak, należy, poza zakupieniem lub posiadaniem niezbędnego sprzętu, spełnić kilka ważnych kryteriów. Kawa z dripa powinna być parzona wodą o temperaturze od 90 do 95 stopni. Ważna jest także ilość używanej wody w stosunku do zmielonych ziaren – nie powinna ona przekraczać 15 mililitrów na 1 gram kawy. Przed rozpoczęciem parzenia warto także przepłukać filtr, aby nie wpłynął on na smak przygotowywanego napoju. Następnie wystarczy przesypać zmieloną kawę do filtra, zalać ją niewielką ilością wody i pozostawić na 30 sekund, aby nabrała odpowiedniego aromatu. Ostatnim krokiem jest zalanie powstałej wcześniej kawowej esensji wodą przy pomocy okrężnych ruchów i gotowe!

Jakiej kawy użyć do drippera?

Kawa z dripa swój smak zawdzięcza nie tylko metodzie parzenia, ale także doskonałym ziarnom i stopniowi ich zmielenia. Najlepiej sprawdzi się kawa świeżo palona, którą należy zmielić tak, aby konsystencją przypominała piasek. W naszym sklepie internetowym znajdziesz zarówno świetnej jakości ziarnistą kawę, jak i elektryczne oraz ręczne młynki, niezbędne do zmielenia jej i wykorzystania w procesie parzenia za pomocą dripa. Oferujemy także szeroką selekcję kaw świeżo palonych, w tym te z segmentu speciality o jasnym stopniu wypalenia – najlepsze do przygotowywania napojów za pomocą dripa.

Jeśli kawa to dla Ciebie nie tylko napój, a jej przygotowywanie to rytuał, bez którego Twój dzień jest niepełny, koniecznie wypróbuj metody parzenia za pomocą dripa. Wybierz cały zestaw lub pojedyncze akcesoria na stronie Gorilla Coffee i rozpocznij swoją przygodę z alternatywnymi metodami przygotowywania kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

18 − 4 =