Jak przygotować falafel
Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki ze zmielonej ciecierzycy. Popularna wegańska potrawa, wywodząca się z krajów arabskich. Lubiana na całym świecie, szczególnie jako street food i roślinna alternatywa kebabu.
Idealny falafel jest z zewnątrz chrupiący, w środku natomiast miękki. Taki właśnie otrzymamy z poniższego przepisu.
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 1 pęczek natki pietruszki
Przyprawy
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Wsypać ciecierzycę do garnka, zalać zimną wodą (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc. Odcedzić ciecierzycę i zmielić w malakserze wraz z cebulą, czosnkiem, solą i sodą. Miksować aż ciecierzyca stanie się lepka. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Uformować małe kuleczki lub placuszki. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Podawać np. w chlebkach pita z sosem tahini lub warzywami.
Propozycja podania
Falafel z pitą, sosem tahini, warzywami, sałatą lodową, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi i papryczkami jalapeño:
Sos tahini – to mieszanka zrobiona z pasty sezamowej tahini, jogurtu naturalnego, czosnku i soku z cytryny. Rzadki sos często podawany z warzywami.
Składniki:
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól, kmin rzymski, ostra papryka, kozieradka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki z oliwą
Zmiksować pastę tahini z czosnkiem i sokiem z cytryny, następnie dodać jogurt naturalny oraz przyprawy. Przełożyć do miseczki, posypać natką i skropić oliwą.
Poza tym sposobem, falafel można jeść na różne sposoby. Falafel może zastąpić mięsne kotlety, być dodatkiem do sałaty albo nawet jedzony sam lub z wybranym sosem.
W ten sposób otrzymujemy smaczny, wegański posiłek, którego można dać na imprezę, zjeść na obiad lub nawet sam jako przekąskę. Smacznego!