Jak rozpoznać różne rodzaje zastawy stołowej?

naczyniaKiedy kupujesz zastawę stołową, czy to zwykłą, czy formalną, możesz wybierać spośród szerokiej gamy dostępnych materiałów, w tym porcelany, kamionki, porcelany kostnej i ceramiki. Każdy materiał ma swoje cechy, określoną cenę, wady i zalety. Aby podjąć najlepszą decyzję przy wyborze, warto zapoznać się z ich dokładną specyfikacją i nauczyć się je rozpoznawać.

Ceramika

Często tańsza niż inne rodzaje zastawy stołowej, ceramika to glina, która została oszklona i wypalona. Ma gruby, ciężki i rustykalny wygląd, ale nie jest tak trwała i mocna jak w przypadku innych materiałów i jest podatna na odpryski. Naczynia z ręcznie malowanymi wzorami to zazwyczaj właśnie te ceramiczne.

stalowa

Patelnia stalowa z powłoką ceramiczną GERLACH Solid Lite 22 cm. Źródło: prymusagd.pl

Kamionka

Inny rodzaj wypalanej ceramicznej zastawy stołowej, kamionka, jest nieco trwalsza niż ceramika, ponieważ glina jest wypalana w wyższej temperaturze i zwykle dodaje się do niej materiał szklisty dla wzmocnienia. Podstawa z kamionki jest grubszy i mniej przejrzysta, niż w przypadku porcelany zwykłej i chińskiej. Może być wykończona różnymi teksturami glazury, aby całość stała się błyszcząca, satynowa lub matowa.

Porcelana zwykła i chińska

Zastawy z porcelany zwykłej i chińskiej wykonane są z drobnocząsteczkowej gliny – zwykle składającej się ze skalenia, kaolinu i kwarcu – wypalanej w wyższej temperaturze. Dzięki temu powstała zastawa stołowa jest niezwykle trwała i nieporowata. Proces ten pozwala również nadać podstawa cieńsze i delikatniejsze wykonanie, co nadaje mu niemal półprzezroczysty wygląd.

Porcelana kostna

Popiół kostny (z kości zwierzęcych) jest łączony z gliną porcelanową i wypalany w nieco niższej temperaturze niż porcelana. Pozwala to na uzyskanie materiału, który jest bardzo lekki, delikatny w dotyku i charakteryzuje się „mlecznym” wyglądem.

Melamina

Jeśli szukasz niezniszczalnych talerzy, melamina jest najlepszym wyborem. Ten plastikowy materiał jest lekki, ale ma solidne, nieelastyczne w dotyku i błyszczące wykończenie. Jest praktycznie niezniszczalny i idealnie nadaje się do użytku przez dzieci oraz na zewnątrz. Zwykle można go myć w zmywarce na górnym koszu, ale nie nadaje się do kuchenki mikrofalowej ani piekarnika i nie należy go podgrzewać z jedzeniem.

Zeszklona porcelana

Zeszklona porcelana to tak naprawdę szkło, zwykle nieprzezroczyste w przypadku zastawy stołowej, które zostało wypalone w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest nieporowate i niezwykle trwałe. W przypadku tego wariantu można bez problemu używać go w zmywarce i kuchence mikrofalowej.

Podsumowanie

Znajomość właściwości poszczególnych materiałów, z których produkowane są zastawy stołowe, jest kluczowe do tego, aby finalnie wybrać najlepszy dla siebie komplet. Różne warianty bowiem będą pasować zależnie od okazji. Dziwnie przecież byłoby posłużyć się zastawą codzienną na specjalne okazje i na odwrót, prawda? Te konkretne naczynia są właśnie po to, aby być przygotowanym na wszelkie okoliczności i należy się tego trzymać, ponieważ przyczyni się do lepszych wrażeń z samego posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − jeden =