Jak suszyć zioła?

suszNatura dostarcza nam mnóstwo cenny roślin i ziół, ale nie zawsze wiemy jak je właściwie suszyć. Podpowiadamy jak suszyć zioła?

Zioła wokół nas

Zioła to cenne źródło naturalnych właściwości zdrowotnych. Pomagają na wiele chorób i dolegliwości.

Są znane od wieków i były obowiązkowym elementem domowej apteczki. Każda gospodyni znała właściwości ziół i bez problemu mogla dobrać odpowiednie zioła na dan a dolegliwość. Dziś coraz częściej wraca się do naturalnych metod leczenia i pielęgnacji, korzystając z dobrodziejstw ziół. Wystarczy rozejrzeć się po parku, lesie czy wybrać się na spacer po łące, aby odnaleźć skarby matki natury.

Jeśli już bierzemy pachnące zioła, musimy je odpowiednio ususzyć. Dzięki właściwemu zabiegowi zachowają swoją wartość na długi czas, a my będziemy mogli z niej korzystać w razie potrzeby. Przed zasuszeniem należy oczyścić rośliny z uszkodzonych liści i potrząsnąć nimi aby pozbyć się owadów. W przypadku kurzu czy ziemi, warto opłukać rośliny i odsączyć za pomocą ręcznika papierowego lub innego materiału, który dobrze wchłania wodę. Rośliny zielne wiąże się w wiązki i suszy, wieszając do dołu kwiatami. Najlepiej robić to zaraz po zbiorach, w dość przewiewnym i czystym miejscu. Zioła nie mogą być wystawione na nadmierne działanie promieni słonecznych, które mogą zmniejszyć działanie ziół. Idealnym miejscem do suszenia ziół jest strych, gdzie jest sucho. Zioła możemy także wysuszyć w piekarniku, ale musimy robić to bardzo powoli, aby zwyczajnie ich nie spalić. Jeśli posiadamy suszarkę do grzybów, sprawdzi się ona także w przypadku roślin. Jej użycie to najszybszy i zarazem najskuteczniejszy sposób na ich wysuszenie. Rośliny zielne nie lubią sztucznych zapachów, dlatego nie suszmy ich w świeżo pomalowanych wnętrzach.

Aromat ziół, czyli wspomnienie lata

Najwięcej roślin występuje w porze letniej. Wtedy siejemy koper i inne zioła, które służą nam nie tylko w medycynie ale przede wszystkim w kuchni. Zasuszone rośliny będą stanowiły naturalne i zdrowe przyprawy. Z takimi dodatkami nasze potrawy zyskają zupełnie inny smak, a my będziemy mogli cieszyć się z samodzielnie ususzonych ziół, wspominając miniony letni czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + jedenaście =