Jak ułatwić sobie gotowanie?

barszczie wszystkim paniom domu gotowanie przychodzi z łatwością. Niektóre nie mają do niego talentu lub po prostu czasu. Istnieje jednak wiele prostych sposobów, które ułatwią poruszanie się w kuchni i nawet z zapracowanej lub mniej zdolnej kobiety zrobią prawdziwą gwiazdę gotowania. Jakie to triki i sposoby?

Sprawdzone przepisy

Często szukamy przepisu na jakieś danie w internecie. Ich wybór jest jednak niezwykle szeroki i trudno zorientować się, który przepis może być dobry, a który niekoniecznie.
Dlatego oprócz czytania samego sposoby wykonania, warto spojrzeć także na komentarze czytelników danego bloga czy portalu. Wielu z nich wypróbowało przepis i dzieli się swoimi spostrzeżeniami. W komentarzach czasem można znaleźć ciekawe uwagi na przykład dotyczące zmian w proporcjach albo radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych. Ponadto, jeśli dany przepis na wiele pozytywnych opinii, prawdopodobnie jest po prostu dobry i możemy go wykorzystać w naszej kuchni.

Szybki barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest popularnym daniem, szczególnie chętnie podawanym na przyjęciach. Jego przygotowanie jest jednak dość czasochłonne. Mimo to nawet bardzo zapracowana pani domu nie musi rezygnować z uraczenia gości tym daniem.
Wystarczy użyć koncentrat barszczu czerwonego. Zupa wyjdzie nam smaczna, intensywna i będzie pięknie wyglądać, a w dodatku zaoszczędzimy sporo cennego czasu.

Zupy

Dobrym rozwiązaniem dla zapracowanych jest przygotowywanie właśnie zup. Można ugotować jej dużo, w wielkim garnku i zapewnić rodzinie zdrowy, pożywny obiad na dwa dni.
Wystarczy wstawić garnek do lodówki i przegotować zupę kolejnego dnia.

Waga i miarka

Wprawione gospodynie czasem dodają do potrawy przyprawy czy składniki „na oko”. Jeśli jednak nie mamy dużego doświadczenia w kuchni albo przygotujemy danie, w którym proporcje są niezwykle ważne, nie odwołujmy się do tego sposobu.
Dużo bezpieczniej będzie użyć odpowiednich miarek, dzięki którym odmierzymy dokładnie taką ilość produktu, jaka jest nam potrzebna. Natomiast do ważenia przyda się waga kuchenna.

Ciasta bez pieczenia

Jeśli często zdarzają nam się kuchenne wpadki związane z przypaleniem placka, pewnie nie mamy już ochoty przygotowywać słodkości. Niezależnie od tego, czy są one winą naszego gapiostwa czy złego piekarnika, dobrym sposobem dla nas będzie przygotowywanie ciast bez pieczenia.
Zazwyczaj spodem dla nich są herbatniki lub biszkopty. Dodajemy do tego jakiś pyszny krem i mamy wspaniałe, efektowne ciasto, do którego przygotowania nie musieliśmy nawet włączać piekarnika.

Zapracowana czy nielubiąca gotować pani domu znajdzie zatem wiele rozwiązań, które ułatwią jej codzienne gotowanie. Koncentrat barszczu czerwonego czy spód do ciasta zrobiony z biszkoptów znacznie skrócą czas przygotowania pewnych potraw. Warto także korzystać ze sprawdzonych przepisów. Możemy brać je od osób z rodziny i od znajomych albo wyszukiwać w internecie – pamiętajmy jednak wówczas, aby korzystać z wypróbowanych przez wielu internautów przepisów, mamy wówczas większą szansę powodzenia.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *