Jak zastąpić jajko produktem roślinnym?

jajkaPopularyzacja diety wegańskiej sprawiła, że roślinne zamienniki są coraz bardziej znane, lubiane i dostępne na rynku. Jednak w przeciwieństwie do np. mleka roślinnego, nie każdy produkt zwierzęcy ma dosłowny zamiennik. Jajko jest dosyć wielofunkcyjnym produktem spożywczym, które stosuje się do wielu potraw i na różne sposoby. Jak więc je zastąpić przy gotowaniu?

W zależności od tego co gotujemy, różne funkcje jajka są potrzebne. Dlatego stosuje się różne zamienniki w zależności od naszych potrzeb:

Mąki

1 łyżka mąki z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko i sprawdza się w wypiekach.
Mąka kukurydziana albo z ciecierzycy rozrobiona z gorącą wodą i niewielką ilością czarnej soli może też zastąpić jajko w panierce. Mąka z cieciorki jest też dobrą bazą do omletu.

Czarna sól / Kala namak

Jeśli lubisz typowy smak jajek, możesz urozmaicić swój posiłek czarną solą, która ma ich smak i zapach. Używana do past „jajecznych”, majonezu roślinnego i “jajecznicy” – z tofu lub roślin strączkowych.

Tofu

Odpowiednio przyprawione doskonale sprawdza się jako zastępnik jajek na twardo i jajecznicy. ¼ szklanki rozdrobnionego tofu zastępuje jedno jajko.

Kurkuma

Ta przyprawa o złotym kolorze nadaje roślinnym potrawom typowy żółty kolor, nie wpływając przy tym bardzo na smak. Kurkuma świetnie nadaje się do omletów i jajecznic.

Dojrzały banan

Dojrzały banan z powodzeniem zastąpi jajko w ciastach. Wystarczy go rozgnieść i wymieszać z resztą składników. Połowa banana jest odpowiednikiem jednego jajka.

Mus owocowy lub warzywny

Musy pasują do muffinek, mokrych ciast i wypieków. Smak musu jest prawie całkowicie niewyczuwalny, ponieważ ginie podczas pieczenia. ¼ szklanki musu odpowiada jednemu jajku.

Siemię lniane

Nasiona lnu nadają się idealnie do wszystkich rodzajów wypieków. W połączeniu z wodą tworzą gęstą, papkę o konsystencji jajka. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego na 3 łyżki wody zastępuje jedno jajko.

W wielu przepisach jajko można także pominąć, bez uszczerbku na jakości produktu ani jego konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

12 − osiem =