Jak zrobić szybko ciasto – 3 proste przepisy

Pieczenie ciast może wydawać się trudno, ale jeśli posiadamy odpowiedni przepis to nie może się nie udać. Prezentujemy kilka prostych w przygotowaniu propozycji, które ułatwią przygotowanie podwieczorka dla gości, urodzinowego przyjęcia oraz przy wielu innych okazjach.

Babeczki

W zależności od wyobraźni i dostępnych składników można babeczki przyrządzić prosto lub wytrawnie.

Do ich zrobienia potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 0,5 szklanki cukru
– 0,5 szklanki oleju
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie jest banalne! Mieszamy wpierw suche składniki w misce, a gdy będą już połączone dodajemy mokre. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją do papilotek, lub foremek, nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni i pieczemy. Wystarczy 10-15 minut i gotowe!

Ciasto ucierane z owocami

pieczenie ciastCiasto ucierane to jedno z najprostszych przepisów na świecie. Największą zaletą jest możliwość wykorzystania dowolnych owoców. Należy jedynie pamiętać by owoce oprószyć mąką, po to by nie puszczały soku do wewnątrz ciasta – to zapobiegnie powstaniu zakalca.

Składniki potrzebne do wykonania:
– 250g masła
– 180g cukru
– 5 jajek
– 350g mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– owoce – waga w zależności od rodzaju.

Owoce myjemy suszymy, kroimy i oprószamy mąką. W osobnej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem białym i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Kiedy masa będzie już puszysta miksujemy dalej na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy po jednym jajku. Kiedy już wszystkie składniki się połączą wyłączamy mikser. Następnie wsypujemy partiami mąkę z proszkiem. Należy delikatnie mieszać masę a na koniec dodać owoce. Na końcu ciasto możemy przełożyć do formy, którą wcześniej musimy wysmarować masłem i posypać mąką. Pieczemy je ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Biszkopt z kremem i owocami

Pyszne ciasto na imprezę lub urodziny można zrobić naprawdę w krótkim czasie. Do wykonania tego przepisu potrzeba:
– ciastek biszkoptowych lub spodu biszkoptowego, (jeśli chcecie zrobić go samodzielnie możecie użyć ten oto przepis na biszkopt.)
– 500 ml śmietanki 30% i opakowanie serka mascarpone
– 0,5 szklanki cukru
– sezonowe owoce lub owoce z puszki np. brzoskwinie ilość wedle uznania
– czekolada

Do przygotowania idealnego deseru musimy wykonać 5 kroków. Pierwszym jest poukładanie biszkoptów w okrągłej foremce. Drugim ubicie śmietanki wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Trzecim przełożenie biszkoptów ( lub biszkoptu) kremem i owocami. Czwartym roztopienie czekolady. Piątym natomiast polanie gotowego ciasta czekoladą.

Dzięki tym 3 przepisom nigdy nie będziecie niemile zaskoczeni przyjściem gości.

Comments are closed.