Kajzerki

kajzerkaKajzerka była kiedyś rarytas na królewskim stole. Dzisiaj to najbardziej popularna, okrągła bułka pszenna z charakterystycznymi pięcioma nacięciami. Jasna, puszysta i bardzo delikatna w smaku.

Przepis na 15 bułeczek po:
133 kcal, 4,3g białka, 2,5g tłuszczu, 13,2mg cholesterolu, 0,8g błonnika.

Składniki

50 dag mąki pszennej (najlepiej typ 550)
1dag drożdży
2szklanki mleka
sól
Do posmarowania:
jajo
Do blachy:
1,5łyżki margaryny

Przygotowanie

Mąkę przesiać, połowę wsypać do miski, zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć ze szklanką letniego mleka, wlać do miski z mąką, wymieszać, przykryć rozczyn ściereczką i odstawić na godzinę. Do podrośniętego ciasta wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z solą i, zagniatając, dolewać szklankę letniego mleka lub wody. Ciasto starannie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na kawałki o wadze ok. 7dag. Formować okrągłe bułeczki, układać na serwecie, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, bokiem lewej dłoni zrobić w bułeczkach rowki biegnące promieniście do środka bułki, prawą dłonią zawijać fałdy ciasta zboku rowka, aby powstała gwiazdka. Układać bułki na serwecie gwiazdkami do spodu i znów pozostawić do wyrośnięcia na 10–15 min.
Blachę posmarować margaryną, układać bułki posmarowane jajem roztrzepanym z wodą gwiazdkami do góry. Piec przez 25–30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *