Kawowe znakomitości cz.2

Galaretka kawowa ze śmietaną o smaku likieru

kawowaSkładniki

  • 4 listki białej żelatyny
  • 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml likieru kawowego
  • 2 żółtka
  • 50 gramów cukru
  • 250 gramów bitej śmietany
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 12 ziaren kawy mokka

Przygotowanie

2 listki żelatyny rozmiękczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i zmieszać z likierem kawowym.

Żółtko miksować z cukrem i mieszanką kawową przez 5 minut do uzyskania konsystencji zagęszczonej piany. Żelatynę wycisnąć i dodać do mieszanki kawowej. Gorącą mieszankę wlewać cienkim strumieniem do kremu z jajek i mieszać za pomocą trzepaczki.

Napełnić cztery naczynia lub szklaną salaterkę i odstawić, aż się zetnie, na minimum cztery godziny.

Namoczyć pozostałą żelatynę. Ubić 150 ml śmietany. Żelatynę razem z ajerkoniakiem i ubitą śmietaną rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić po wierzchu galaretki i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem.

2 pozostałe łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w nich 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Mieszankę schłodzić w zamrażarce, zmieszać ze śmietaną i na końcu ubić na sztywno. Przed podaniem udekorować deser tą kawową śmietaną i ułożyć na wierzchu ziarna kawy.

Jasne lody kawowe

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 50 gramów ziaren kawy
  • 250 ml bitej śmietany
  • 4 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 gramów czekolady o smaku mokka

Przygotowanie

Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować.

Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać, aż stanie się gęsta (nie gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając.

Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać, dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *