Kilka słów o Tofu
Zastosowanie tofu w kuchni jest równie szerokie, jak na przykład ziemniaków albo ryb: można je smażyć, gotować, piec, zapiekać, dusić, dodawać do sałatek lub przerabiać na pasty do kapek.
Spożywane samo, na surowo i nieprzyprawione jest tak samo bez smaku, jak np. ugotowany bez przypraw ziemniak. Jednak odpowiednio przyrządzone daje się stosować w dziesiątkach dań – zawsze smakując inaczej.
Podstawową przyprawą dla wszelkich dań z tofu jest sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie („Maggi” lub inna). Smak potraw podnosi także bulion warzywny w kostkach. W zależności od przepisu i upodobań stosować należy aromatyczne zioła: czosnek, majeranek, tymianek, oregano, curry.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA TOFU
W porównaniu z wartością odżywczą soi właściwości tofu są bardzo podobne.
Tofu jest jednak bardziej lekkostrawne, nie powoduje poczucia ociężałości, jest również znacznie mniej kaloryczne.
Porównanie wartości odżywczej 100g soi, tofu i wybranych produktów spożywczych:
soja | tofu | Wołowina | drób | mleko | ryż | |
białko | 34 g | 8 g | 16 g | 14 g | 3 g | 7 g |
tłuszcz | 18 g | 4 g | 4 g | 5 g | 1 – 3 g | 0,7 g |
węglowodany | 27 g | 2 g | 0 g | 0 g | 4 g | 79 g |
wapń | 190 mg | 140 mg | 4 mg | 3 mg | 118 mg | 1 mg |
fosfor | 470 mg | 105 mg | 219 mg | 126 mg | 85 mg | 135 mg |
żelazo | 7 mg | 1,7 mg | 3,1 mg | 0,4 mg | 0,1 mg | 0,8 mg |
błonnik | 4,5 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0,4 mg |
wartość energetyczna | 390 kcal | 80 kcal | 112 kcal | 80 kcal | 50 kcal | 350 kcal |
KTO POWINIEN JADAĆ TOFU
- Osoby, które nie chcą lub nie mogą jadać mięsa i / lub nabiału: wegetarianie, osoby uczulone na białko zwierzęce – dzięki zawartości pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka tofu może zastąpić te produkty
- Kobiety w każdym wieku – gdyż tofu zawiera żelazo (na jego niedobór cierpi wiele kobiet, nawet młodych) oraz wapń (zapobiegający osteoporozie); a szczególnie kobiety zbliżające się do okresu przekwitania – ze względu na obecne w tofu roślinne hormony i substancje zapobiegające nowotworom. Japonki spożywają dziennie przeciętnie 100 g tofu i zapadają 10 razy rzadziej, niż Europejki, na nowotwory piersi i narządów rodnych oraz na osteoporozę.
- Mężczyźni, szczególnie odżywiający się tradycyjnie (spożywający sporo dań mięsnych), ponieważ zawarta w tofu lecytyna i kwas linolowy pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Badania amerykańskie dowiodły, że osoby z zaawansowaną miażdżycą nie muszą zupełnie rezygnować z mięsa, by odzyskać dawną sprawność układu krążenia – wystarczy, że na stałe wprowadzą do swej diety produkty sojowe.
- Osoby dbające o linię, na dietach niskokalorycznych, także z powodu cukrzycy – tofu jest produktem niskokalorycznym, a przy tym pożywnym (zobacz także jak używać glukometr).
- Dzieci (nie uczulone na soję), gdyż w okresie rozwoju potrzebują białka, wapnia, żelaza – to wszystko znajduje się w tofu, a przy tym w tofu nie ma hormonów, antybiotyków, toksyn, pestycydów, metali ciężkich, które kumulują się w mięsie i podrobach.