Kilka słów o Tofu

domowe tofuZastosowanie tofu w kuchni jest równie szerokie, jak na przykład ziemniaków albo ryb: można je smażyć, gotować, piec, zapiekać, dusić, dodawać do sałatek lub przerabiać na pasty do kapek.
Spożywane samo, na surowo i nieprzyprawione jest tak samo bez smaku, jak np. ugotowany bez przypraw ziemniak. Jednak odpowiednio przyrządzone daje się stosować w dziesiątkach dań – zawsze smakując inaczej.

Podstawową przyprawą dla wszelkich dań z tofu jest sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie („Maggi” lub inna). Smak potraw podnosi także bulion warzywny w kostkach. W zależności od przepisu i upodobań stosować należy aromatyczne zioła: czosnek, majeranek, tymianek, oregano, curry.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA TOFU

W porównaniu z wartością odżywczą soi właściwości tofu są bardzo podobne.
Tofu jest jednak bardziej lekkostrawne, nie powoduje poczucia ociężałości, jest również znacznie mniej kaloryczne.

Porównanie wartości odżywczej 100g soi, tofu i wybranych produktów spożywczych:

soja tofu Wołowina drób mleko ryż
białko 34 g 8 g 16 g 14 g 3 g 7 g
tłuszcz 18 g 4 g 4 g 5 g 1 – 3 g 0,7 g
węglowodany 27 g 2 g 0 g 0 g 4 g 79 g
wapń 190 mg 140 mg 4 mg 3 mg 118 mg 1 mg
fosfor 470 mg 105 mg 219 mg 126 mg 85 mg 135 mg
żelazo 7 mg 1,7 mg 3,1 mg 0,4 mg 0,1 mg 0,8 mg
błonnik 4,5 mg 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg 0,4 mg
wartość energetyczna 390 kcal 80 kcal 112 kcal 80 kcal 50 kcal 350 kcal

KTO POWINIEN JADAĆ TOFU

  • Osoby, które nie chcą lub nie mogą jadać mięsa i / lub nabiału: wegetarianie, osoby uczulone na białko zwierzęce – dzięki zawartości pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka tofu może zastąpić te produkty
  • Kobiety w każdym wieku – gdyż tofu zawiera żelazo (na jego niedobór cierpi wiele kobiet, nawet młodych) oraz wapń (zapobiegający osteoporozie); a szczególnie kobiety zbliżające się do okresu przekwitania – ze względu na obecne w tofu roślinne hormony i substancje zapobiegające nowotworom. Japonki spożywają dziennie przeciętnie 100 g tofu i zapadają 10 razy rzadziej, niż Europejki, na nowotwory piersi i narządów rodnych oraz na osteoporozę.
  • Mężczyźni, szczególnie odżywiający się tradycyjnie (spożywający sporo dań mięsnych), ponieważ zawarta w tofu lecytyna i kwas linolowy pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Badania amerykańskie dowiodły, że osoby z zaawansowaną miażdżycą nie muszą zupełnie rezygnować z mięsa, by odzyskać dawną sprawność układu krążenia – wystarczy, że na stałe wprowadzą do swej diety produkty sojowe.
  • Osoby dbające o linię, na dietach niskokalorycznych, także z powodu cukrzycy – tofu jest produktem niskokalorycznym, a przy tym pożywnym (zobacz także jak używać glukometr).
  • Dzieci (nie uczulone na soję), gdyż w okresie rozwoju potrzebują białka, wapnia, żelaza – to wszystko znajduje się w tofu, a przy tym w tofu nie ma hormonów, antybiotyków, toksyn, pestycydów, metali ciężkich, które kumulują się w mięsie i podrobach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *