Korzenny jabłecznik z cytrynowym lukrem

jablecznikTaki jabłecznik całkiem nieźle smakuje z gałką lodów waniliowych. Poza znakomitym smakiem ciasto pięknie wygląda, a dzięki krateczce na wierzchu a jego przyjemny zapach rozniesie się po całym domu.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 60 dag jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • po szczypcie mielonych goździków, cynamonu,
  • po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180°C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − siedem =