Kotlety warzywne

kotlety warzywneKotlety warzywne to wyśmienite połączenie warzyw i przypraw. Kotlety warzywne można robić łącząc ze sobą najróżniejsze warzywa w dowolnych proporcjach. Jedyną zasadą w tych przepisach jest to, że warzywa muszą być ugotowane i nie zawierać za dużo wody. Poniżej przepis na ​​7 kotletów.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 30 min

Składniki

  • 1 szklanka drobno posiekanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • sól do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj wszystkie ziemniaki, fasolkę szparagową, marchew i kapustę i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 12 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą ugotowane. Dolej trochę wody (ok. 2 łyżki), aby uniknąć przypalania.
Dodaj sól, proszek chili, kurkumę i mąkę. Wymieszaj dobrze gotuj na średnim ogniu przez 1 do 2 minut.
Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Podziel masę na 7 równych porcji i uformuj (jak kotlety mielone). Obtocz każdy kotlet w  mące pszennej i bułce tartej.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż na złoto-brązowy kolor z obu stron. Następnie przenieś na papierowy ręcznik.
Można podawać z ketchupem. Smacznego.

Comments are closed.