Krem marchewkowy

marchewkowyNa ciepłe dni czekamy przez cały rok. Na słońce, wakacje i beztroski czas. Lecz gdy upały dadzą nam się we znaki pragniemy, by się jak najszybciej się skończyły. Czujemy się zmęczeni, marzymy o cieniu i chłodnej wodzie, nie mamy apetytu i unikamy jedzenia. Tymczasem odpowiednie dania i napoje, a także zioła czy przyprawy, pomogą nam w walce z wysoką temperaturą, a także ochłodzą i odświeżą zmęczony upałem organizm.

Dlatego cyklu letniego ciąg dalszy. Tym razem przepis na sycącą zupę – krem marchewkowy. Wszelkiego typu zupy krem takie jak np. brokułowa, dyniowa marchewkowa są szybkim sposobem na rozgrzanie się w długie jesienne wieczory.

Składniki

  • 7-8 marchewek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy litr wody. Wrzucamy pokrojone na drobniejsze części ziemniaki oraz marchew oraz gotujemy aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sprasowany ząbki czosnku, sól, pieprz oraz wszystko blendujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Można podawać z odrobiną śmietany/jogurtu lub z odrobiną startego sera i uprażonych ziaren słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × pięć =