Maria Maciejowska – „Kuchnia wegetariańska po polsku”

polskaMamy zaszczyt zaprezentować Państwu – jako pierwsi w galaktyce – fragmenty przygotowywanej właśnie do druku książki Marii Maciejowskiej „Kuchnia wegetariańska po polsku”.

Książka zawierać będzie makrobiotyczne wskazówki żywieniowe dla osób żyjących w naszym kręgu klimatycznym i zawierać przepisy na potrawy składające się głównie z rosnących w Polsce składników. Osobne rozdziały poświęcone będą potrawom dla wegan i diecie polskich witarian.

Oto kilka przepisów na dania obiadowe dla czterech osób. Uwaga weganie: w każdym przepisie mleko może być sojowe, zaś jajka zastąpić można dwoma łyżkami mąki sojowej.

Zupy

Zupa z soczewicy

2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por, szklanka zielonej soczewicy, 2 kostki warzywnego bulionu, listek laurowy, angielskie ziele, 1,5 litra wody.

Soczewicę zalać zimną wodą i zagotować. Następnie wodę wylać, a soczewicę przepłukać. Warzywa pokroić w cienkie słupki. Wszystkie składniki ugotować razem na kostkach bulionowych, z przyprawami.

Zupa Miso

Włoszczyzna z kapustą, Ľ szklanki oliwy extra virgine, 2 łyżki miso, 1,5 litra wody, sól, pieprz.

Włoszczyznę pokroić w słupki i podsmażyć lekko na oliwie. Zalać wrzącą wodą i dodać przyprawy. Pod koniec gotowania niewielką ilość wywaru wymieszać z miso w osobnym naczyniu i dodać do zupy. Nie gotować.

Zupa cytrynowa

1 duże opakowanie kiełków soi, 1 opakowanie tofu, 2 kostki bulionu warzywnego, dwie cytryny, 1,5 l. wody.

Tofu pokroić drobno w kostkę, kiełki przepłukać. Zagotować wodę z bulionem i do gotującego się wywaru dodać tofu i kiełki. Gotować około 5 min. Z cytryn wycisnąć sok i dodać na koniec gotowania. Wymieszać.

Zupa pietruszkowa

1 kg. korzenia pietruszki, 4 średnie kartofle, 2 kostki bulionu warzywnego, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty, natka pietruszki, 1,5 l. wody.

(Jeżeli nie jesteś weganinem, możesz zupę doprawić także śmietaną)

Pietruszkę dokładnie oczyścić i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą, dodać kostki bulionowe oraz przyprawy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować do konsystencji kremu, ewentualnie dodać śmietanę, posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa dyniowa

1,5 kg. dyni, 4 średnie kartofle, 2 kostki bulionu warzywnego, 4 średnie pomidory (ewentualnie 2 łyżki koncentratu), ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty, 1,5 l. wody.

Dynię i ziemniaki obrać, a potem pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać kostki bulionowe, przyprawy i gotować do miękkości. Dodać pokrojone pomidory lub koncentrat. Zmiksować. Podawać z grzankami z razowego chleba.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 3 =