Miód – słodkie lekarstwo na kaca

miodNa wstępie tylko zaznaczę, że nie jestem żadną zwolenniczką nadużywania alkoholu, ale nic co ludzkie nie jest mi obce.

Jest prawie regułą, że po spożyciu większej ilości napojów alkoholowych, następnego dnia odczuwamy silny ból głowy. Zdaniem amerykańskich naukowców ulgę na te dolegliwości może przynieść miód.

„Miód dodany do krakersa czy grzanki przed bądź po piciu alkoholu może zapobiegać bólom głowy” – twierdzą naukowcy z National Headache Foundation.

„Miód, w przeciwieństwie do innych słodkich produktów, zawiera fruktozę, która bierze udział w metabolizmie alkoholu” – wyjaśnia dr Merle Diamond z Diamond Headache Clinic w Chicago.

Innym, znanym już sposobem walki z porannym kacem jest wypicie szklanki soku pomidorowego. Sok ten jest także bogatym źródłem fruktozy i pozwala na szybsze spalenie alkoholu.

Niedyspozycji wynikającej ze spożycia mocnych drinków można również uniknąć mieszając alkohol z napojami owocowymi. Jednak zdaniem dr Diamonda najlepsze efekty przynosi miód.

Dr Diamond podaje kilka ogólnych rad, które także mogą pomóc uniknąć nieprzyjemnych skutków nadużywania alkoholu – należy pić umiarkowanie, nie połykać drinków zbyt szybko, unikać czerwonego wina, które niezawodnie wywołuje ból głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 3 =