Miód sztuczny

sinteticMiód sztuczny to produkt wytworzony przez człowieka. Wytwarza się go w warunkach produkcyjnych i w odróżnieniu od miodu naturalnego nie posiada on żadnych właściwości leczniczych. Wygląd miodu sztucznego przypomina miód naturalny.

Miód sztuczny jedynie naśladuje miód naturalny. Jest to produkt syntetyczny i nie zawiera unikalnych składników odpowiedzialnych za prozdrowotne właściwości miodu naturalnego.

Miód sztuczny z pewnością powstał z powodu wysokiej ceny miodu naturalnego. Jednak miód sztuczny przypomina naturalny tylko z wyglądu. Ma bursztynową barwę, może być skrystalizowany lub lejący, smakuje podobnie jak miód naturalny. Po skrystalizowaniu ma strukturę drobnoziarnistą. W przeciwieństwie do miodu naturalnego nie może posiadać żadnych zanieczyszczeń, jak choćby tych wynikających z obecności pyłku kwiatowego lub wosku. I choć miód sztuczny nie może zastąpić miodu naturalnego, to jest on często dodawany do wyrobów spożywczych np. pierników i innych ciast.

Wytwarzanie miodu sztucznego ma długą tradycję. Na skalę przemysłową rozpoczęło się już po I Wojnie Światowej. Miód sztuczny produkowany jest z cukrów złożonych sacharozy (głównie z syropu ziemniaczanego) lub izoglukozy. Hydrolizę sacharozy, tj. jej rozpad na cukry proste, przeprowadza się w środowisku kwaśnym w podwyższonej temperaturze. Aby otrzymany produkt był bardziej podobny do oryginału dodaje się do niego barwniki oraz aromaty.

Niekiedy miodem sztucznym (fałszywym lub ekspresowym) nazywany jest miód wyprodukowany przez pszczoły po podaniu im syropu cukrowego. Wtedy pszczoły do produkcji miody wykorzystują syrop zamiast nektaru kwiatowego. Wydajność produkcji jest duża, ale wartość prozdrowotna takiego miodu znacznie spada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 3 =