’Mleko’ wegańskie – co musisz o nim wiedzieć?

mleko wegańskieZdrowy styl życie cieszy się bardzo dużą popularnością. Nie inaczej jest z produktami, których pochodzenie najczęściej można zdefiniować jako roślinne. Do najczęściej wybieranych jest ‘mleko’ roślinne. I choć z tradycyjnym mlekiem pochodzenia zwierzęcego nie ma ono nic wspólnego, to ma bogate właściwości odżywcze, które niosą ze sobą pozytywne skutki dla zdrowia. ‘Mleko’ wegańskie ma dwie odsłony – płynną i w proszku. W naszym artykule przyjrzymy się tej drugiej wersji. Co powinieneś wiedzieć o wegańskim ‘mleku’ w proszku? Przeczytaj o tym dalej!

‘Mleko’ roślinne w proszku – dla kogo jest przeznaczone?

‘Mleko’ roślinne w proszku to produkt, który z pewnością znany jest wielu osobom na diecie wegańskiej. Stanowi także doskonałą alternatywę dla tych osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą pić mleka zwierzęcego. Jego wielką zaletą jest brak w składzie laktozy. To właśnie ona okazuje się szkodliwa dla konsumentów z nietolerancją laktozy, a dla samych wegan jest związkiem, który wykluczają w swojej codziennej diecie.

Sproszkowaną formę ‘mleka’ wegańskiego można zdecydowanie dłużej przechowywać. Te w płynie należy spożyć w ciągu kilku dni, co jest bardzo często problematyczne. Wybierając napój roślinny w proszku nie ryzykujemy marnowania pożywienia – dbamy przy tym o naszą planetę. ‘Mleko’ w proszku jest także łatwiejsze w przechowywaniu, jak i w transporcie. Wybierając się w wakacyjną podróż bez trudu spakujesz napój wegański w proszku, bez obawy, że się wyleje.

Dużym plusem jest występowanie ‘mleka’ wegańskiego w wielu smakach. Takie rozwiązanie sprawia, że możemy urozmaicać swój jadłospis według własnych preferencji.

‘Mleko’ wegańskie – czym się kierować?

Wybierając roślinny napój wegański przede wszystkim warto zapoznać się z jego składem. Wiele z nich różni się od siebie, dlatego konieczne jest przeczytanie etykiety. Postaw na takie ‘mleko’ wegańskie, które dostarczy Twojemu organizmowi wiele wartościowych składników. Zastanawiasz się, jak analizować skład? Przede wszystkim wybierz taki produkt, który zawiera jak najwyższy procent głównego składnika roślinnego, z jakiego został wykonany. Dodatkowo sprawdź tabelę z wartościami energetycznymi. Zobacz ile gram białka, czy błonnika zawiera interesujące Cię ‘mleko’ roślinne. Taka informacja będzie szczególnie ważna dla osób dbających o linię, czy intensywnie ćwiczących. Przed zakupem sprawdź również, czy dana marka posiada certyfikaty. To one świadczą o naprawdę wysokiej jakości produktów.

Który napój roślinny w proszku wybrać?

Do jednych z najbardziej wartościowych produktów roślinnych w proszku należy napój (mleko) migdałowy w proszku – La Mandorle. Świadczą o tym przede wszystkim przyznane mu certyfikaty:

  • Ecocert,
  • Cobico.

lait d'amandeJest bogate w takie witaminy i minerały jak:

  • B2, B3, B9,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • błonnik
  • białko.

To aż 400 g napoju roślinnego w jednej puszcze! Starcza na przygotowanie wielu litrów napoju. Możesz się nim delektować solo lub stosować, jako dodatek do wielu potraw. To produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przekonaj się o nim i Ty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 × dwa =