Może to jest kwestia mody

neha deshmukhOd kilku lat obserwujemy różnego rodzaju tendencje i teorie, jak żyć zdrowo i długo. Teraz trzeba być fit, a nowoczesne diety bazują przede wszystkim na promowaniu roślin i racjonalnej ilości węglowodanów. I tak jest wiele różnych przepisów, diet mniej lub bardziej restrykcyjnych, a wszystkie mają swoich zwolenników i przeciwników. Pamiętajmy, że rynek bardzo szybko dostosowuje się do nowej mody i tak w związku z tym wraz z oskarżaniem glutenu o całe zło mamy zapełnione regały produktami bezglutenowymi, głośne mówienie o problemach z trawieniem mleka skutkuje większą ilością nabiału bez laktozy.

Może po prostu rozsądek

Ilość nowatorskich diet często kupowanych przez Internet lub przekazywanych z ust do ust może szokować i nieraz okazywało się, że zmiana sposobu żywienia (im bardziej chcemy schudnąć, tym bardziej restrykcyjna) może być niebezpieczna. Większość ludzi sięga po diety, gdy planuje zrzucić kilka kilogramów, ale jest coraz większa grupa tych, którzy wraz ze zmianą sposobu jedzenia zmieniają całą filozofię życia. Jest to często związane ze stanem zdrowia. Tacy ludzie nie poddają się modzie na jedzenie bez-, tylko szukają mądrej, zbilansowanej i bezpiecznej diety.

Dieta z rozsądkiem

Być może nie powinniśmy nazywać jej dietą tylko metodą zdrowego jedzenia, która ma na celu profilaktykę i leczenie. Spadek masy ciała bywa w tym wypadku efektem dodatkowym. Sposób odżywiania, który proponuje dr Ewa Dąbrowska, jest w dużej mierze przeznaczony dla osób poważnie chorych, którym środki farmakologiczne nie do końca pomagają. Po dietę warzywno-owocową sięgają wszyscy ci, którzy, mając na uwadze zdrowie i kondycję, planują oczyszczenie organizmu. Ten sposób odżywiania jest w pewnych aspektach ripostą na postęp cywilizacyjny, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, pozbawianie pożywienia błonnika, mikro i makroelementów poprzez niewłaściwe przygotowanie potraw. A to właśnie sprawia, że coraz więcej ludzi choruje przewlekle, cierpi na nowotwory czy ma zawał lub udar.

Kuracja okresowa

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to okresowa głodówka, która odtruwa organizm, dostarcza witamin i enzymów, przywraca równowagę metaboliczną. Jest tak skuteczna, że po zakończeniu tego okresu pacjenci często zmieniają na stałe swój sposób odżywiania. Zasady opisane na http://postleczniczy.pl nie są skomplikowane, ale wymagają konsekwencji w komponowaniu posiłków. Głównym ich składnikiem będą konkretne warzywa z różnych grup, niskocukrowe owoce oraz cenne zielone soki. Dr Ewa Dąbrowska zaleca, by spożywać je jak najmniej przetworzone i podaje listę pokarmów, które powinniśmy wykluczyć z diety. Dla zdrowia oczywiście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 + pięć =