Na czym polega dieta wegetariańska?

warzywaRosnąca świadomość społeczeństwa na temat praktyk stosowanych w branży mięsnej oraz ich wpływu na środowisko naturalne sprawia, że coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm. Wśród innych przyczyn wskazuje się na aspekty związane ze zdrowiem, o podłożu etycznym oraz ekonomicznym. Dieta wegetariańska jest najbardziej popularna w regionie Azji i to właśnie stamtąd przywędrowała do krajów zachodnich. W kręgu buddystów oraz joginów mięso jest uważane za pokarm nieczysty, dlatego też nie jest spożywane. Jakie są główne założenia diety, jej odmiany oraz wpływ na zdrowie człowieka?

Wegetarianizm i jego odmiany

Osoby, które zaliczają się do wegetarian, świadomie i dobrowolnie rezygnują ze spożywania mięsa oraz produktów pochodzących z ich uboju, w tym ryb, owoców morza, drobiu, czerwonego mięsa, żelatyny oraz tłuszczu zwierzęcego. Dla wielu z nich dieta stała się nie tylko sposobem odżywiania się, ale również pewnego rodzaju stylem życia. Co więcej, nie jest to wytwór współczesnych czasów, bowiem wegetarianizm sięga czasów starożytnych. Z upływem lat wykształciły się jednak różne odmiany samej diety, mniej lub bardziej restrykcyjne. O których warto wspomnieć?

  • Laktoowowegetarianizm – nie dopuszcza jedzenia mięsa, ale nie wyklucza jajek, nabiału i miodu.
  • Laktowegetarianizm – wyklucza mięso i jajka.
  • Owowegetarianizm – z produktów zwierzęcych można spożywać jedynie jaja.
  • Weganizm – wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wyżej wymienione odmiany stanowią jedynie niewielką część. Niektóre dopuszczają jedzenie wyłącznie określonych rodzajów mięsa, inne bazują na surowych produktach roślinnych lub owocach, które nie zostały pozyskane w sposób krzywdzący roślinę.

Dieta wegetariańska i jej wpływ na zdrowie człowieka

Odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta wykluczająca produkty mięsne jest całkowicie bezpieczna dla człowieka. Co więcej, wiele osób które zdecydowało się zmienić dotychczasowy sposób odżywiania i przejść na wegetarianizm wskazuje na poprawę samopoczucia oraz zwiększenie energii. Dieta wegetariańska jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz mineralnych, a także zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne. Warunkiem jest oczywiście jej prawidłowe skomponowanie. Kluczowe jest także zwrócenie uwagi na witaminy D oraz B12, które nie występują w produktach roślinnych i konieczne może być ich suplementowanie.

Zaletą diety wegetariańskiej jest zmniejszenie ryzyka zachorowania m.in. na cukrzycę, miażdżycę, zawał serca oraz otyłość. Kuchnia bezmięsna nie jest drogą ani monotonną alternatywą. Jeśli chcemy przekonać się o jej korzyściach, najlepiej zdecydować się na stopniowe wprowadzanie coraz większej liczby posiłków wege.

Artykuł powstał dzięki uprzejmości firmy FitKubek z Bielska-Białej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + dwadzieścia =