Nadziewana cukinia

Cukinia jest pysznym i pożywnym warzywem, które ukochali sobie nasi rodzimi działkowcy. Prosta w hodowli daje duże, okazałe plony. Gdy już znudzi nam się klasyczne leczo z cukinii możemy pomyśleć o innej formie podania tego smakowitego warzywa. Jednym z takich pomysłów jest nadziewana i później zapiekana cukinia.Pieczona nadziewana cukinia już podana

Składniki

2 duże cukinie,
garść makaronu świderki,
papryka czerwona,
papryka biała,
1 pomidor,
1 cebula,
chili i papryka w proszku,
przecier pomidorowy,
żółty ser wegański,
sól i pieprz

Przygotowanie

Wydrążyć farsz z cukinii i poszatkować wraz z resztą warzyw ( papryka, cebula,pomidory). Poszatkowane warzywa podsmażyć na małej ilości oleju. Cukinię lekko podpiec w piekarniku ok. 180 stopni ( 10 minut). Na patelnię z warzywami dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Garść makaronu ugotować w osobnym garnku. Dodać do warzyw wymieszać, doprawić jeszcze do smaku. Wyciągnąć cukinię z piekarnika nadziać farszem posypać żółtym serem i zapiec jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Comments are closed.