Naleśniki z jagodami

jagodyPrzy okazji ostatniego przepisu napisałam, że to już ostatni powiew lata. Myliłam się. Tego roku również pierwsze dni września są bardzo ciepłe. Zatem jeszcze jeden typowo letni przepis.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (około 2 szklanek)
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • szczypta soli

SOS JAGODOWY:

  • 1 szklanka jagód ( lub borówek)
  • 1/4 szklanki malinowego dżemu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Jagody umyć, przełożyć do rondelka zalać połową wody i podgrzewać.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z pozostałą ilością wody, dodać do jagód, po czym doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż do zgęstnienia.

Mąkę i proszek do przeczenia przesiać do miski i dodać cukier, następnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, mleko i roztopione masło. Obie mieszanki połączyć, dokładnie wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dolać odrobinę mleka.
Rozgrzać średniej wielkości patelnię z kilkoma kroplami oleju. Wlać porcję ciasta (1/3 filiżanki) i smażyć naleśniki partiami przez 1-2 minuty lub do uzyskania złotego koloru. Ciasto można też smażyć na specjalnej patelni do tzw. pancakes.
Każdy naleśnik polać sosem jagodowym i zwinąć.
Gotowe naleśniki z jagodami można podawać posypane wiórkami czekoladowym i odrobiną bitej śmietany.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Naleśniki z jagodami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × cztery =