Nektarynkowe muffinki owsiane

Sezon na nektarynki trwa, a wyobraźnia działa. W taki sposób powstały te owocowe muffinki, które można łatwo zrobić bez mąki. Są delikatne w smaku, lekko słodkie i dobrze czują się w towarzystwie kawy. Polecamy wszystkim smakoszom i wielbicielom wegańskich słodkości. Przygotowanie jest zaskakująco proste.

SkładnikiNektarynkowe muffiny

2 świeże nektarynki,
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki kaszy manny,
80g tłuszczu roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
siemię lniane do dekoracji

Przygotowanie

Z nektarynek wyjmujemy pestki, miąższ kroimy i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi produktami. Wszystkie składniki
mieszamy przy użyciu blendera. Ciasto powinno być gęste, kleiste i pulchne oraz wypełnione pęcherzykami powietrza. Foremki wypełniamy gotowym ciastem prawie po same brzegi i posypujemy siemieniem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp 160C.

Comments are closed.