Olej – który do czego stosować?

oliwaOleje tłoczone na zimno są bardzo bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnych dla organizmu ludzkiego nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo świeży, nieoczyszczony olej roślinny, pozyskiwany w niskiej temperaturze, wyróżnia się także wyjątkowym smakiem i aromatem.

Oleje tłoczone na zimno można pozyskiwać z różnych roślin. Na sklepowych półkach znajdziemy olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogrona, lniany, rzepakowy itd. Każdy z tych produktów charakteryzuje się delikatnym smakiem, typowym dla rośliny, z której został wyprodukowany. Oleje tłoczone na zimno posiadają wiele właściwości zdrowotnych i żywieniowych. Tego rodzaju oleje powstają poprzez jednorazową obróbkę nasion w temperaturze nieprzekraczającej 40–50 stopni Celsjusza.

Olej tłoczone na zimno – walory zdrowotne

Oleje tłoczone na zimno wpływają bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Takie produkty są cennym źródłem witaminy E, która odpowiada za naszą odporność, a także dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm ludzki nie produkuje samodzielnie, a więc muszą być podane z pokarmem. Kwasy tłuszczowe takie, jak Omega 6, występują w żywności dość powszechnie, znajdują się m. in w mięsie, mleku, czy też w jajkach. Natomiast kwasy Omega 3 występują przede wszystkim w rybach i w olejach tłoczonych na zimno, np. olej lniany, orzechowy, rzepakowy itp. Niektóre oleje tłoczone na zimno, np. olej lniany, zalecane są jako produkt stosowany w profilaktyce zdrowotnej, także antyrakowej. Olej słonecznikowy nie tylko wspomaga układ odpornościowy, ale także obniża poziom cholesterolu i likwiduje skurcze łydek. Najpopularniejszym w Polsce olejem tłoczonym na zimno jest olej rzepakowy. Produkt ten przeciwdziała miażdżycy, łagodzi objawy choroby zapalenia stawów, a także reguluje przemianę materii.

Do czego stosować olej tłoczony na zimno?

Olej ekologiczny z pierwszego tłoczenia bardzo ławo traci swoje pozytywne właściwości, dlatego trzeba dbać o jego odpowiednie przechowywanie. Najlepiej trzymać go w ciemnych i chłodnych miejscach, a do tego w butelce z ciemnego szkła. Kupując olej z tłoczony na zimno, powinniśmy zastanowić się, do czego będziemy go używali, ponieważ nie każdy olej jest odpowiedni np. do smażenia. Do takiej funkcji nadają się tylko tłuszcze, które zawierają znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – są to m. in. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Inne oleje tego typu zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego powodu najlepiej wykorzystywać je do potraw na zimno, np. do surówek, sałatek, dresingów itp.

Olej tłoczony na zimno powinniśmy starannie dobierać do celu, w jakim będzie używany. To pozwoli w pełni wykorzystać nie tylko walory smakowe, ale również zalety zdrowotne oleju i tym samym łączyć przyjemne dla naszych kubków smakowych doznania z pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − 1 =