Orientalna sałatka z mango

salatka mangoLato nadal się nie kończy, więc proponuję lekką, owocową, ale nie słodką sałatkę, tak odmienną od swojskich, tradycyjnych majonezowych sałatek.

Składniki

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 2 limonki (sok)
  • 1 mango
    1 ogórek
  • 1/2 papai
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
W międzyczasie rozdrobnić orzeszki i na suchej patelni uprażyć.
Ogórka, mango i papaję obrać i pokroić w cienkie paski.
Pomidorki umyć i przekroić na pół. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać.
Do miski przełożyć makaron, dodać pokrojone owoce i warzywa, orzeszki ziemne i posiekaną kolendrę, całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
W małej miseczce przygotować dressing.
Sok z limonek wymieszać z cukrem, sosem sojowym.
Każdą porcję sałatki polać dressingiem i posypać prażonymi orzeszkami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Orientalna sałatka z mango
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 2 =