Owsianka z jagodami

owsianka z jagodamiMoja babcia powtarzała mi dwie rzeczy: „rób wszystko z umiarem” i „rozpoczynaj dzień od talerza owsianki”. I z jednym i z drugim nie zawsze mi wychodzi, ale od czasu do czasu miło zacząć dzień od owsianki. Szczególnie kiedy dostępne są świeże jagody.
Pełnoziarnisty
owies jest bardzo pożywny i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Miska owsianki jest  świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia i powstrzymanie głodu, aż do pory obiadowej.

Składniki
1/2 szklanki pełnoziarnistego owsa

1 szklanka wody
owoce jagody (można zmieszać z jeżynami) świeże lub mrożone
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, ale bardzo zdrowo)
Przygotowanie
Zagotować wodę powoli dosypywać owsa . Doprowadzić do wrzenia, mieszając chwilę, a następnie natychmiast zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut (próbować czy miękka).

Jeśli owoce mas mrożone, to podczas, gdy owies się gotuje można położyć garść mrożonych jagód w odpowiednim naczyniu i posypać łyżeczką cukru pudru (opcjonalnie, ale pyszne) i podgrzać w granicach 1 minuty.

Prawie gotową owsiankę z jagodami polewamy jeszcze mlekiem sojowym w/g uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *