Papryka w kuchni

Papryka w kuchni, czyli informacje na temat najbardziej popularnych i znanych odmian, używanych w kuchniach całego świata. Pochodzenie papryki, smak, wartości odżywcze oraz zastosowanie.
Informacje na temat zawartości składników odżywczych, często się powtarzają. Jest to spowodowane występowaniem tych samych witamin czy związków w większości odmian, jednak w każdej zostały wyróżnione wartości odżywcze.

Bell

bellInformacje
Słodka papryka, uprawiana masowo, również w Polsce. Należy do gatunku capsicum annuum, pochodzi z Meksyku, Centralnej i Południowej Ameryki. Do Europy przywieziona w 1493 roku, skąd rozprzestrzeniła się do Afryki i Azji. Występuje w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, pomarańczowym, czekoladowym, liliowym, kości słoniowej, fioletowym i zielonym. Na skali Scoville’a zajmuje pierwsze miejsce – jej ostrość wynosi 0 SHU.
Świeża papryka powinna mieć twardą, niepomarszczoną skórę, ogon powinien być świeży i zielony, a sama papryka powinna wydawać się za ciężka, w stosunku do swojej wielkości. Należy unikać papryki z czarnymi plamkami, pomarszczonej lub z miękkimi miejscami na powierzchni.

Smak
Chociaż papryka bell jest uznawana za warzywo, w rzeczywistości jest owocem. Ze względu na zawartość genu który eliminuje kapsaicynę, jest słodka i soczysta, o świeżym, ożywczym smaku.

Wartości odżywcze
Zawiera beta-karoten  – bardzo silny antyoksydant, ponadto są bardzo bogate w witaminy A i C.

Zastosowanie w kuchni
Nieograniczone. Można ją piec, gotować, grillować i smażyć. Doskonale nadaje się do sałatek, sosów, gulaszy, dipów i wszelkiego rodzaju innych potraw.

Paprykę Bell możecie dodać do paprykowej makaroniady z serem

Pimento

Informacje
Należy do gatunku capsicum annuum. Jest to czerwona, spora papryka (długość 7-10 cm, szerokość 5-7 cm), bardziej zbliżona do słodkich odmian. Pochodzi z Ameryki  Południowej, jednak pojawiała się również w Hiszpanii, na Węgrzech czy Maroku.

Ostrość
100 – 500 SHU
Smak
Bardziej soczysta i aromatyczna od papryki bell, również niezbyt ostra, słodkawa.

Wartości odżywcze
Zawiera witaminy A i C oraz kapsaicynę

Zastosowanie w kuchni
Odmianą pimento, nadziewane są zielone oliwki. Niezastąpiony składnik kuchni portugalskiej, dodawana do paelli czy tapas. Nadaje się do dipów i sosów, można ją grillować oraz wekować.

Anaheim – zielona

Informacje
Papryka anaheim należy do gatunku capsicum annuum. Zna jest również jako California chili lub Magdalena, pochodzi z Ameryki Południowej. W postaci sproszkowanej, nazywana jest chile seco del norte. Nazwa pochodzi od nazwiska pochodzi od Emilio Ortegi, który sprowadził ją do miejscowości Anaheim w Kalifornii na początku XX-go wieku, gdzie rozpoczął uprawę. Osiąga wielkość od 12 do 20 cm i  około 5 cm szerokości. Odmiana Anaheim jest łagodniejszą odmianą papryki chili.

Ostrość
Odmiana ta osiąga między 500 a 2’500 SHU, jednak rośliny   uprawiane w Meksyku mają nawet 4’500 – 5’000 SHU.

Smak
Zielone anaheim mają łagodny, słodki i lekko pikantny smak. Gotowane lub pieczone uzyskują głęboki, słodko-pikantny aromat.

Wartości odżywcze
Są bardzo bogate w witaminę C i A (45g pokrywa odpowiednio 170 i 80% zapotrzebowania na te witaminy)

Zastosowanie w kuchni
Stosuje się ją w potrawach, które wymagają lekko ostrego smaku. Doskonale nadaje się do sosów i gulaszów, jednak można ją dodawać do młodych serów, dań z wieprzowiny czy drobiu.  Doskonale komponuje się kukurydzą, jajkami, i czarną fasolą oraz przyprawami – kminem i kolendrą.

Anaheim – czerwona

Informacje
Anaheim w tej postaci, ma żywy czerwony kolor i jest dojrzałą postacią zielonego anaheim. Ma grubą, gładką skórkę i bardziej rozwiniętą słodycz. Sproszkowane nazywa się Chile Colorado. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Stanach Zjednoczonych.

Ostrość
Zawartość SHU: 1000 – 1500

Smak
Ma głębszy smak niż zielone, bardziej rozwiniętą słodycz, można wyczuć również posmak trawiasty i ziemisty.

Wartości odżywcze
Bogate w witaminy A, B i C. Nie zawiera cholesterolu, za to zawierają znaczne ilości tiaminy, niacyny, żelaza i ryboflawiny.

Zastosowanie w kuchni
Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, tacos, stekami, koprem włoskim i serami. Nadaje się również do zup i wieprzowiny, można ją smażyć i piec.

Paprykę anaheim znajdziecie w sałatce ryżowej.

Jalapeno – zielona

jalapenioInformacje
Zielone jalapeno jest jedną z najbardziej znanych na świecie odmian. Występuje powszechnie, zarówno na sklepowych półkach, jak i jako dodatek do różnego rodzaju dań w restauracjach. Należy do gatunku Capsicum annuum. Nazwa pochodzi od miasta Xalapa w Meksyku, który jest jej ojczyzną. Wielkość owoców, to około 5-9 cm długości i 2,5-3,5 cm średnicy. Jest jednym z najważniejszych warzyw kuchni meksykańskiej.  Spotkać ją można często w postaci marynowanych plastrów. Jalapeno w 1982 była pierwszą papryką, która poleciała w kosmos (nie wiemy natomiast, czy inne odmiany poszły w jej ślady. Na meksykańskich targach, znana od XVI wieku.

Ostrość
2500 – 8000 SHU

Smak
Chrupiąca, o grubym miąższu, z charakterystycznymi pęknięciami u nasady, jalapeno ma charakterystyczny, świeży, warzywny smak.

Wartości odżywcze
Zawiera bardzo dużo witaminy A, ponadto B i C. Zawiera znaczne ilości tiaminy, niacyny, magnezu i ryboflawiny.

Zastosowanie w kuchni
Jalapeno można podawać świeże, pieczone lub jako marynowane. Świeże jalapeno doskonale smakuje z chlebem kukurydzianym, kukurydzą, fasolą, kuskusem, a nawet ze słodkimi deserami. Można również upiec ją, faszerowaną serem, jako przystawkę.

Jalapeno możecie dodać do nachos z serem.

Jalapeno  – czerwona

Informacje
Czerwone jalapeno są mniej popularne od zielonych, chociaż są ich bardziej dojrzałą postacią. Mają zazwyczaj charakterystyczne smugi. Pochodzą z Meksyku, znane są od XVI wieku, ich nazwa pochodzi od miasta Jalapa. Głównymi producentami są meksykańskie stany Veracruz, Chichuahua o Oaxaca.

Ostrość
2500 – 5000 SHU

Smak
Nieco słodsze niż zielone, mają bogaty, gruby miąższ. Chipotle z czerwonych jalapenos, są wędzone na sucho.

Wartości odżywcze
Zawierają witaminy A, B i C. Są bogatym źródłem żelaza, tiaminy, niacyny, ryboflawiny i magnezu.

Zastosowanie w kuchni
Doskonałe do sals, chutneyów, guacamole, zup, chleba i dipów. Świetnie komponuje się z maniokiem, chlebem kukurydzianym, makaronami i serem.

Chipotle

Informacje
Chipotle jest to zazwyczaj wędzona papryka jalapeno, jednak wszystkim wędzonym chilli można nadać tą nazwę (często do wędzenia używa się odmiany serrano). Ma pomarszczoną skórkę, i barwę od kawowo-brązowej do czerwono brązowej.

Ostrość
Ok. 5000 – 10 000 SHU

Smak
Ma unikalny, słodko-dymny smak z nuta czekolady i tytoniu.

Wartości odżywcze
Zawierają witaminy A, B i C. Są bogatym źródłem żelaza, tiaminy, niacyny, ryboflawiny i magnezu.

Zastosowanie w kuchni
Najczęściej używa się ich do sals, sosów, ketchupów. Zmiksowane z oliwą, czosnkiem i solą są doskonałą marynatą do wieprzowiny.

Tabasco

Informacje
Należąca do odmiany Capsicum Frutescens, Tabasco jest jedną z najbardziej znanych na świecie, z powodu sosu produkowanego przez firmę McIlhenny. Papryka  wielkości 3-5 cm, pochodzi z Ameryki Środkowej, nazwa pochodzi od meksykańskiego stanu Tabasco. Łatwe do uprawy w domu lub szklarni, jednak szybko się psują.

Ostrość
30 – 50 tyś SHU

Smak
W smaku dość ostra, natomiast to uczucie szybko znika, świeża z lekko owocową nutą.

Wartości odżywcze
Bogata w witaminy A oraz C

Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swój smak i niezbyt długo odczuwaną ostrość, papryka może być ogólnego  przeznaczenia. Dobrze będzie nadawała do dań kuchni tex-mex oraz do nadawania ostrości np. ogórkom konserwowym.

Piri-piri  / Birds eye

piriInformacje
Podobnie jak Tabasco, należy do gatunku Capsicum Frutescens, jest natomiast od niej ostrzejsza. Pochodzi z Afryki, a uprawiana jest w Nigerii, Zambii, Mozambiku i Południowym Sudanie. Osiąga długość do 2,5 cm i ma owoce koloru czerwonego. Spotkać ją można również pod nazwami pili-pili lub peli-peli. Nazwa  piri-piri, pochodzi z języka Suahili, co w wolnym tłumaczeniu znaczy „papryka-papryka„. Bardzo ładnie wygląda jako roślina ozdobna.

Ostrość
50 – 150 tyś SHU

Smak
Ostry, powoli narastający smak.

Wartości odżywcze
Bardzo bogate w witaminę A, zawiera również witaminę C oraz  B.

Zastosowanie w kuchni
W szczególności używa się ich do wytwarzania sosów, jednak doskonale przyprawią różne potrawy, zarówno świeże, jak i suszone.

De Arbol

Informacje
Odmiana ta należy do gatunku Capsicum Annuum. Owoce mierzą między 5 a 10 cm długości oraz 1-1,5cm szerokości. Ma intensywnie czerwony kolor, często używa jej się do wyrabiania pieprzu cayeńskiego oraz aromatyzowania olejów i octów. Pochodzi z Meksyku.

Ostrość
15-30   tyś SHU

Smak
De Arbol zawierają witaminy A, c i z grupy B, oraz znaczne ilości żelaza, tiaminy magnezu i ryboflawiny oraz są bogate w błonnik.

Wartości odżywcze
Mają gorzki, dymny i trawiasty posmak z kwasową ostrością.

Zastosowanie w kuchni
Nadają się do robienia sosów, przyprawiania wieprzowiny, zup i gulaszy. Znajdą również zastosowanie przy „zaostrzaniu” oliwy lub octu. Ze względu na swój wygląd, można ich również używać do celów dekoracyjnych.

Golden Greek

Informacje
Bardzo łagodna odmiana (0-500 SHU), z gatunku Capsicum Annuum. Najchętniej używa się w postaci zielonożółtej, natomiast występuje w kolorach od zielonego do jaskrawoczerwonego. Ze względu na małą  ostrość i delikatny smak popularna w barach i   pizzeriach

Ostrość
100 – 500 SHU

Smak
Delikatnie ostre, mają lekko słono-słodki posmak. Sama papryka jest chrupiąca.

Wartości odżywcze
Zawiera spore ilości witaminy C oraz sodu. Trzy papryki pokrywają około 2% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Z kolei jedna papryka ma średnio 3 kalorie, więc można je jeść bezkarnie.

Zastosowanie w kuchni
Można ją suszyć i stosować jako przyprawę,  nadają się również do marynowania. Ze względu na niewielką ostrość, można je dodawać do pizzy, kanapek, sałatek i nachosów.

Cayenne – zielone

Informacje
Zielone cayenne jest niedojrzałą wersją czerwonego. Prawdopodobnie pochodzą z tropików Południowej Ameryki, jednak z nieznanych przyczyn nie rosną już w tamtym regionie. Zostały sprowadzone do Europy prawdopodobnie przez Portugalczyków, a następnie zawiezione do Indii i Afryki. Nazwa pochodzi od rzeki Cayenne lub miasta o tej samej nazwie. Obecnie uprawia się je w Nowym Meksyku, Luisianie, Japonii, Afryce, Indiach i Meksyku.

Ostrość
30  000 – 50 000 SHU

Smak
Brak szczególnych walorów, bardziej cenione za swoją ostrość.

Wartości odżywcze
Zawierają znaczne ilości witaminy A, B oraz C. Efekt cieplny po zjedzeniu 6 gram chili, to spalenie mniej więcej 45 kalorii w trzy godziny

Zastosowanie w kuchni
Posiekane,  zielone strąki można dodawać do sałatek, zup, zapiekanek, sals, dipów czy przekąsek.

Cayenne – czerwone

Informacje
Szczegółowy opis w zielonym cayenne  – czerwone jest po prostu dojrzałe. Wielu ludzi uważa, że cayenne są najostrzejszymi paprykami na świecie, jednak jest to jedna z łagodniejszych odmian.

Ostrość
30  000 – 50 000 SHU

Smak
Brak szczególnych walorów, bardziej cenione za swoją ostrość.

Wartości odżywcze
Zawiera witaminy A, B6, E i C.

Zastosowanie w kuchni
Doskonała odmiana przyprawowa, która jednak powinna być stosowana z umiarem. Marynata z czerwonego cayenne, czosnku, limonki i oliwy, świetnie nadaje się do grillowanego kurczaka. Po zamrożeniu, może być przechowywana do dwóch tygodni. Znajdują szczególne zastosowanie w kuchni tajskiej czy pakistańskiej.

Hungarian hot /  hungarian wax

Informacje
Ta szczególna papryka została sprowadzona na Węgry około roku 1540 przez najeżdżających Turków. Jest to łatwa w uprawie odmiana, gdyż znosi zimniejsze klimaty niż pozostałe papryki. Jest szczególna, ponieważ głównie ta odmiana nadaje charakterystycznego smaku kuchni węgierskiej, serbskiej oraz mołdawskiej.

Ostrość
W zależności od źródła, 1000 – 5000 SHU lub nawet do 15 000 SHU

Smak
Słodko-ostry, przy czym ostrość może być delikatnie ciepła i rozgrzewające oraz, w przypadku papryk z większą zawartością kapsaicyny, bardziej wyczuwalna i uderzająca.

Wartości odżywcze
Zawiera witaminy A, B6, E i C.

Zastosowanie w kuchni
Nieograniczone. Szczególnie w kuchniach wymienionych powyżej. Z uwagi na cienką skórę, nie wymaga obierania przed dodaniem do potrawy. Można ją mrozić.

Poblano / Pasilla

Ostrość
do 1000 SHU

Smak
Zdecydowanie bardzo smaczne. Gdy są dojrzałe, w ostrym, ziemistym smaku można wyczuć bogate i jasne nuty, które po ugotowaniu dają również odcienie lekko zadymione.
Zastosowanie w kuchni
Doskonale nadają się do dań z grilla, jak i do samodzielnego grillowania, świetnie komponują się z serem feta, gorgonzola i pecorino. Pasują również ziemniaków, czarnej fasoli, jajek i wieprzowiny. Można je łączyć z  chipotle i guajilo oraz ziołami  – pietruszką i oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + pięć =