Parmezanowe mille feuilles z warzywami

mille feuilles

Mille feuilles  (millefeuille, wym. milfej) to po francusku znaczy tysiąc płatków. Pierwotnie nazwa była zarezerwowana dla deseru z trzech warstw listkowego francuskiego ciasta przełożonego kremem waniliowym.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 30 dag startego parmezanu,
  • 1 czerwona i żółta papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Na rozgrzaną teflonową patelnię wsypywać po 3 łyżki parmezanu, formując cienkie krążki. Usmażyć rumiane placuszki. Delikatnie zsunąć je na pergamin, pozostawić do wystygnięcia.

Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wkładać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i na koniec pomidory. Pożna też dodać plasterek mozzarelli, jeśli ktoś lubi. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do całkowitego odparowania.

Na talerzu ułożyć na przemian placki z parmezanu i warzywa. Na ostatnim placku położyć warstwę warzyw i udekorować bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 4 =