Pieczone kotlety z cebuli

Pieczone kotlety z cebuli to bardzo rzadko spotykany sposób na podanie tego z pozoru nieatrakcyjnego warzywa. Musimy pamiętać, aby użyć folii do pieczenia, aby cebula nie wyschła, gdyż jest to warzywo które bardzo łatwo traci swoją wilgoć. Powinny smakować nawet tym, którzy do samej cebuli nie są za bardzo przekonani.

SkładnikiPieczone kotlety z cebuli

1 i 1/2 szklanki siekanej cebuli,
1 szklanka ugotowanego ryżu,
1/2 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki soku pomidorowego,
1/3 szklanki orzechów włoskich,
1/3 szklanki ziaren słonecznika,
1 łyżka natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
majeranek,
sól i pieprz,
bułka tarta

Przygotowanie

Posiekać orzechy włoskie i natkę pietruszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać razem i
formować kotleciki. Gotowe obtoczyć w bułce tartej i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Najlepiej podawać je z sosem np. pomidorowo-paprykowym albo musztardowym.

Comments are closed.