Pierogi leniwe z kaszą manną

Pierogi leniwe są zazwyczaj przygotowywane z mąki pszennej, jajek i sera. My dodamy coś jeszcze.

leniwe z kaszaCzas przygotowania: do 30 minut
Liczba porcji: 4
Uwaga: potrawa wysokokaloryczna!

Składniki

  • biały ser 60 dag
  • masło 5 dag
  • jajka 3 szt.
  • kasza manna 3/4 szklanki
  • mąka 2 łyżki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • sól

Przygotowanie

Ser zmielić w maszynce do mięsa. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła i serem, posolić do smaku. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć masę serową, a na nią pianę i kaszę, delikatnie zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i kroić ukośnie kluski długości ok. 3 cm.

W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, ugotowane odcedzić. Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i trzymać na ogniu póki masło się nie rozpuści.

Gorące kluski podawać polane zrumienioną bułką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + 4 =