Pizza dla wegetarian i dla wegan. Lista składników

harvestNależysz do grona osób wyznających zasady wegetarianizmu? A może całkowicie eliminujesz z diety produkty pochodzenia zwierzęcego? Niezależnie od Twoich preferencji żywieniowych, wcale nie musisz rezygnować z kultowego włoskiego przysmaku. Niejedna pizza w Sosnowcu oraz wielu innych miastach powstaje również z myślą o weganach i wegetarianach. Poznaj zatem listę składników, które wzbogacają taką pizzę.

O ile wegetarianie dopuszczają możliwość spożywania sera czy jajek, tak weganie nie jedzą żadnych produktów spożywczych, które mają jakikolwiek związek ze zwierzętami. Wcale to jednak nie oznacza, że pizza wegetariańska czy wegańska musi być uboga w składniki. Tak naprawdę możliwości jest bardzo wiele, a sporo zależy m.in. od inwencji i kreatywności pizzermana.

Tofu zamiast sera?

Komponując pizzę, łatwo jest ograniczyć wybór do wegetariańskich składników. Problem pojawia się w przypadku pizzy dla wegan, którzy – z czysto ideowych względów – nie przełkną mozzarelli. Pojawia się zatem pytanie – czym zastąpić ser, przy założeniu że klasyczna foccacia nie wchodzi w grę?

Okazuje się, że można skorzystać z gotowych już zamienników, tzw. wegańskich serów. Wśród dostępnego asortymentu pojawiają się nawet specjalne sery do pizzy, które smakują i pachną jak klasyczny żółty ser. Powstają m.in. na bazie oleju kokosowego z dodatkiem innych składników. Te oznaczone symbolem „bio”, nie zawierają soi, glutenu czy oleju palmowego.

Alternatywnym rozwiązaniem jest po prostu tofu. Jako że jest całkowicie neutralne w smaku, należy uprzednio je odpowiednio przygotować. Kostkę tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj również odrobinę kurkumy, aby uzyskać serową żółtą barwę.

Zabawa dodatkami, czyli jakie składniki wybrać?

Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez PizzaPortal.pl, Polacy najchętniej komponują pizzę według własnych preferencji. Dlatego pizza w Sosnowcu oraz innych miastach składa się przede wszystkim z pieczarek (75 proc.), szynki (64 proc.), salami (59 proc.). Chociaż wśród wyborów pojawiają się w dużej mierze składniki niedopuszczalne przez wegan i wegetarian, nie ma problemu z ich wymianą. Na co?

  • Rukola – ta charakterystyczna w smaku sałata, dodaje pizzy wyrazistości.
  • Ananas – sprawia, że klasyczna pizza wegańska lub wegetariańska nabiera bardziej hawajskiego charakteru.
  • Brokuł – lekko podgotowany i upieczony zachowuje chrupkość i dodaje pizzy soczystego kolorytu.
  • Oliwki czarne – pokrojone w cienkie plastry sprawiają, że pizza w Sosnowcu, Warszawie czy Wrocławiu pozwala przenieść się w klimat śródziemnomorski.

Jeżeli wyznajesz zasadę wegetarianizmu, Twoja lista może wzbogacić się np. o jajko gotowane lub „sadzone”, a także o dodatkowe sery (wariant pizzy quattro formaggi).

Zamawiając pizzę dla wegetarian czy wegan, najbardziej pożądane składniki to dodatki warzywne. Dzięki nim typowy włoski specjał staje się nie tylko zgodny z wyznawanymi zasadami żywieniowymi, ale również zdrowszy i mniej tuczący.

Comments are closed.